Dobra opskrba spustila cijene nafte ispod 65 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jan.2020, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra opskrba spustila cijene nafte ispod 65 dolara

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara zbog procjena trgovaca da će dobro opskrbljeno tržište bez većih problema prebroditi poremećaje u isporuci iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,83 dolara. Na američkom se tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << barelom trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 58,34 dolara.

Trgovci su danas zanemarili blokadu isporuke iz Libije zbog 'više sile' koja je objavljena nakon blokade naftovoda na istoku i zapadu zemlje i posljedičnog smanjenja proizvodnje.

Bude li izvoz obustavljen na dulje vrijeme, spremnici će biti napunjeni u roku nekoliko dana a proizvodnja će usporiti na 72 tisuće barela dnevno, kazao je glasnogovornik libijske državne naftne tvrtke NOC. Libija je u posljednje vrijeme proizvodila oko 1,2 milijuna barela nafte dnevno.

"Čini se da tržišne aktere ne brinu previše poremećaji u opskrbi s Bliskog istoka odnosno u najmanju ruku rizik takvih poremećaja, zahvaljujući impresivnom povećanju proizvodnje u SAD-u u proteklim godinama", konstatiraju analitičari Bank ING-a.

Eventualni poremećaji u opskrbi bit će nadoknađeni većom proizvodnjom na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), što bi moglo ograničiti njihov utjecaj na globalna tržišta nafte, kazao je čelnik udruženja japanske naftne industrije.

Analitičari ING-a također ističu da tržišta umiruju OPEC-ovi rezervni proizvodni kapaciteti, veći od tri milijuna barela dnevno.

Zabrinutost je ublažila i procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi silazni trend aktivnosti u industriji i u trgovinskoj razmjeni uskoro mogao dotaknuti dno. MMF je jučer blago snizio procjenu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini, za 0,1 postotni bod, na 3,3 posto.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,11 dolara, što znači da je bila 53 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.