Divac: Maksimalni uslovi za London

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Jan.2011, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divac: Maksimalni uslovi za London

Olimpijski komitet Srbije je tokom prošle godine brojnim manifestacijama proslavio vek postojanja. Sve to najmlađi su na prvim Olimpijskim igrama mladih začinili ih sa tri medalje.
Materijala za pisanje o uspehu bilo je na pretek, ali prvi čovek našeg olimpizma Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Divac na prvo mesto stavlja uspešnu realizaciju Programa kategorizacije sportista u individualnim sportovima.
O tome se najmanje razgovaralo, ali kao najveći uspeh Olimpijskog komiteta izdvojio bih to što smo konačno napravili sistematizaciju sporta u Srbiji, koja je potpuno zaživela ove godine. Tu je najvažniji projekat kategorizacije vrhunskih sportista koji će u narednom periodu, do Londona, imati maksimalno obezbeđena sredstva za pripreme i treninge i moći će da se usredsrede na takmičenje 2012. – počeo je Divac sumiranje.
Istakavši da projekat je prati uspehe i rezultate, nastavio je:
- Sportisti se u odnosu na dostignuća razvrstavaju po kategorijama iz kojih mogu da idu u oba smera. Na taj način konačno imamo priliku da dobijemo jasnu i preciznu sliku stanja u našem sportu. Bitno je da smo našli sredstva, ali je isto toliko važno i da smo napravili sistem u kojem će pravi rezultati da budu prepoznati.
Celokupan rad OKS zapaženi je i u Međunarodnom olimpijskom komitetu i usledile su pohvale. A, potvrda je i izbor Divca u Izvršni savet ANOK.
Ponosan sam što smo sportistima omogućili da pripreme mogu da obave kako treba. Funkcija u Anoku jeste lepa stvar i prija mi, ali to je zasluga srpskog sporta u celini. Bez obzira što smo mala zemlja i nemamo veliki kapacitet u ostvarivanju sportskih rezultata, ipak uspevamo da se držimo u vrhu. Ovo je priznanje za to.
Na Generalnoj skupštini Žak Rog je imao izlaganje na kojem su date smernice u kojem pravcu će se kretati olimpijski pokret u budućem periodu.
- Apostrofirana je borba protiv dopinga kao najvećeg zla sporta i društva. Sve je više dece, kasnije i odraslih, koji ne mogu da izdrže pritisak sporta i kreću putem koji im se u tom trenutku čini da je prečica, a u stvari je put bez povratka.
Granica kad su u pitanju godine je sve niža.
- U ovaj ludi svet uključeno je sve više menadžera i roditelja. Menadžeri gledaju samo interes i tu se ne vodi računa o zdravlju sportista. Nažalost i neki roditelji, iako vode računa o interesu deteta, da bi mu obezbedili sve dopuštaju da ide putem koji je fatalan. Monstruozno je i šta sve mogu da urade roditelji, od dopinga, pa do fizičkog maltretiranja kad dete izgubi neki meč. Sad sam sa druge strane u sportu, imam priliku da vidim šta se sve događa i šokiran sam.
Na pitanje šta je najneprijatnije iznenađenje u tom periodu, odgovara:
Roditelji, nažalost često pokušavaju da decu odvoje od škole kako bi se koncentrisala samo na sport. Uopšte ne razmišljaju koliko sport može da bude surov, o mogućnosti povrede i prevremenog kraja karijere. Kraja koji vas zatekne bez škole i posla.
Govoreći o ekstremnim situacijama u sportu vezanim za roditelje, ali i menadžere, Divac se setio svojih početaka:
Kad sam doneo prve pare, otac se začudio šta su mi platili. Iz njegovog ugla, znajući koliko volim sport, to je bilo nepotrebno. Znao je da bih igrao i džabe, jer sam obožavao sport. Tog trenutka sam shvatio da otac ipak ne može da bude moj menadžer.
Kada se smeh posle njegove dosetke stišao nastavio je:
Prošao sam svašta i upoznao razne ljude. U mom idealnom svetu menadžerima bi bilo zabranjeno da dolaze u kontakt sa maloletnim sportistima i potpisuju ugovore. U Srbiji imamo situacija da je više menadžera nego sportista. Svako dete od 14-15 godina ima neke menadžere koji ga potkupljuju patikama, opremom, trenerima… Naravno, daleko smo u tom pogledu od idealnog.
Priču smo zaključili pitanjem šta Srbija može da očekuje u Londonu:
– Ako bi se napravio presek u ovom trenutku najuspešniji sportovi su: tenis, plivanje, vaterpolo, odbojka, košarka i streljaštvo. To su oblasti u kojima prema svetskim listama imamo šanse za medalju. Navešću još: veslanje, rvanje, kajak koji u ovom trenutku nisu na radaru za medalje, ali u narednom periodu može da se pojavi neko ko može da se progura u višu kategoriju ka pobedničkom postolju – istakao je Divac.
ODBOJKA PRIMER SVIMA
Koja sportska  organizacija u Srbiji može da bude uzor?
Odbojkaški savez. Ovaj sport je primer kako treba da se radi od stvaranja selekcija, do rukovođenja. Sve je na svom mestu uključujući i to da imaju ljude u svetskim organizacijama što je veoma važno. U fudbalu, koliko mi je poznato, više nemamo nikog osim počasnih članova. Ljudi koji ovde vode sport, mogu samo kod nas da funkcionišu.
NISMO NI SVESNI REZULTATA TENISERA
Najuspešniji sportista godine u izboru OKS je Novak Đoković, vođa ekipe koja je došla do prve titule u Dejvis kupu.
Oduševljen sam. Nismo ni svesni kakav su rezultat napravili. U našem narodu kad nešto ide dobro mislimo da to tako treba i olako prihvatamo uspeh.
Kakva je budućnost ove generacije.
Poznavajući ove momke mislim da su primer šta je sport u stvari – lep život, zabava, druženje i prijateljstvo. Oni sve to imaju i to će da bude veliki plus da i u narednom periodu nastave sa dobrim rezultatima, pojedinačno, ali i u reprezentaciji.
NEZDRAVA KONKURENCIJA U ŽENSKOM TENISU
Da li će ženski tenis u Fed kupu uspeti da prati pojedinačne uspehe naših predstavnica.
Tamo je nažalost preovladala nezdrava konkurencija. Kao navijač voleo bih da vidim i Jelenu i Anu da svoje iskustvo prenesu na mlade u pozitivnom smislu. Imao sam priliku da ih upoznam. Oni su devojke i sportisti za primer, samo moraju to malo bolje da kanališu.

Pogledaj vesti o: London,   Olimpijske igre

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.