Devojčice sve ranije ulaze u pubertet

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2010, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčice sve ranije ulaze u pubertet

Sve je više evropskih devojčica koje ulaze u pubertet još u osnovnoškolskom uzrastu, ne navršivši ni 10 godina, što izaziva strahovanja naučnika zbog njihove moguće seksualne aktivnosti u tom uzrastu i povećanog rizika od onkoloških oboljenja kasnije tokom života, objavio je londonski "Dejli mejl".

Istraživači Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu su ispitivanjem 1.000 devojčica otkrili da razvoj grudi kod njih počinje u prosečnom uzrastu od devet godina i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 10 meseci, što je godinu dana ranije nego pre 20 godina.

Tokom 1960-ih prosečan uzrast polnog sazrevanja iznosio je 12,5 godina, a u 19. veku oko 15 godina, objavljeno je na sajtu Lenta.ru.

Do ove pojave, koja ima ozbiljne posledice na fizičko i emocionalno zdravlje devojčica, verovatno dolazi usled povećane količine i kaloričnosti hrane. Neki stručnjaci to povezuju i sa unošenjem u organizam dece bisfenola A, hemijskog sastojka u plastičnoj ambalaži koji u izvesnom stepenu deluje kao hormon estrogen.

Prema rečima rukovodioca istraživanja Andersa Jula, takva tendencija može dovesti do porasta oboljevanja devojčica od raka dojke i srčanih bolesti kasnije tokom života, usled povećane izloženosti estrogenu.

On je dodao da je ranije polno sazrevanje povezano i sa visokim rizikom od nastajanja ozbiljnih psihičkih problema, kao i seksualnog iskorišćavanja od strane odraslih.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devojčice sve ranije u pubertetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2010, 02:36

LONDON -..Sve je više evropskih devojčica koje ulaze u pubertet još u osnovnoškolskom uzrastu, ne navršivši ni 10 godina, što izaziva strahovanja naučnika zbog njihove moguće seksualne aktivnosti u tom uzrastu i povećanog rizika od onkoloških oboljenja kasnije tokom života, objavio je londonski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.