Demonstracije pred samit u Londonu

Izvor: B92, Beta, 01.Apr.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije pred samit u Londonu

London -- Britanska policija upotrebila je večeras pendreke da bi rasterala više stotina demonstranata okupljenih oko Engleske banke u centru Londona.

Policajci s pendrecima i štitovima pokušali su pre sumraka da rasteraju okupljene koji su demonstrirali protiv samita G20 koji se sutra održava u britanskoj prestonici. Demonstranti su bacali flaše na policajce, a u blizini je bila i konjica, spremna da reaguje.

Na protestu je zapaljena figura koja predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bankara, obešena na uličnu rasvetu.

Demonstranti su se sukobili s policijom i razbijali prozore banaka u protestu protiv sistema koji, prema njihovoj oceni, pljačka siromašne u korist bogatih.

Oni su izvikivali "Ovo su naše ulice, ove banke su naše banke".

Do prvih večernjih sati uhapšeno je 26 demonstranata, a najmanje jedan policajac je povredjen i prebačen u bolnicu.

Ranije danas demonstranti su nakratko su ušli u zgradu Kraljevske banke Škotske. Tada je oko 4.000 osoba okupilo se u Sitiju, finansijskom središtu Londona, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog finansijske politike i ekonomske krize u svetu.

Između 300 i 400 demonstranata, uzvikujući "lopovi", gađalo je flašama zgradu Kraljevske banke Škotske, a policajce zasulo jajima i voćem.

Demonstranti su se nakratko sukobili sa policijom na barikadama oko banke.

Kraljevska banka Škotske jedna je od banaka koje je država spasla od bankrota, a na njenog bivši direktor Freda Gudvina slio se sav gnev britanske javnosti zbog visokih plata bankara.

Više hiljada osoba danas je učestvovalo u protestnoj šetnji koju su predvodila "četiri jahača apokalipse", koji predstavljaju rat, klimatski haos, finansijske prevare i nemaštinu.

Demonstranti su bacali jaja na policiju i vikali "Napravite lomaču, stavite bankare na vrh". Neki su ljudima koji su ih gledali sa prozora finansijskih institucija dovikivali "Skočite" i "Stidite se".

Na trgu Trafalgar održan je skup nekoliko stotina ljudi protiv vojnog pristustva Velike Britanije u Iraku i Avganistanu.

U protestima učestvuju aktivisti protiv kapitalizma, za zaštitu životne sredine, antiratni demonstranti i drugi.

Policija je sprečila prolazak oklopnog vozila koje izgleda kao vojno, sa natpisom "pobuna", a uhapšeno je i 11 osoba u lažnim policijskim uniformama.

Zbog demonstracija, na ulicama Londona razmeštene su policijske snage, a grad nadleću helikopteri. Oko zgrada institucija u finansijskom središtu grada postavljene su barikade i razmešteni su policajaci.

Više ulica u Londonu je zatvoreno, a izlozi mnogih radnji i restorana zaštićeni su daskama, kao i neki spomenici.

Oko 10.000 policajaca angažovano je zbog demonstracija koje će se danas i sutra održati u britanskoj prestonici povodom samita G20.

Današnji protest nazvan je i "Dan finansijskih luda", po ugledu na engleski naziv za 1. april, Dan šale, a za sutra je planiran protest u istočnom Londonu, gde će svetski lideri razmatrati planove za borbu protiv ekonomske krize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.