Delimično ukidanje sankcija: London i Rusija poboljšali svoje odnose nakon bregzita

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2020, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimično ukidanje sankcija: London i Rusija poboljšali svoje odnose nakon "bregzita"

Nakon završetka prelaznog perioda nakon "bregzita", vlasti Velike Britanije nameravaju da ukinu jedan deo trgovinskih sankcija prema Rusiji, navodi se u dokumentu, koji je objavljen na sajtu britanske vlade.

U dokumentu se ističe da London planira da ukine antidampinške carine na isporuku aluminijumske folije, ferosicilijuma i cevi od metalnog i livenog gvožđa.

Međutim, ostaju na snazi carine koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Evropska unija Rusiji na niz drugih proizvoda.

Velika Britanija je 31. januara ove godine napustila Evropsku uniju, okončavši time proces koji je trajao tri i po godine. Nakon Bregzita počinje prelazni period, u toku koga Londonu predstoje dogovori sa drugim državama o formama saradnje u svim oblastima. Odnosi Moskve i Londona su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina zbog "slučaja Skripalj".

U engleskom gradu Solsberiju su 4. marta 2018. godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, što je dovelo do velikog međunarodnog skandala.

London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana i Rusija, što Moskva kategorički poriče. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u maju 2018. godine izjavio da se pitanje Skripalja poteže bez bilo kakvih dokaza o krivici Rusije.

Britanska strana nije dostavila nikakve dokumente o istrazi i nije dozvolila medijima da kontaktiraju sa Skripaljem.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je da je „bregzit" prilika da se rusko-britanski odnosi ponovo razmotre, i da se izađe iz okvira dosadašnjih tema.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

EKONOMSKI INTERES LONDONA: Britanija ukida deo sankcija Rusiji, ali ne i antirusku politiku?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2020, 20:31

Na snazi ostaju carine koje je Evropska unija Rusiji na niz drugih proizvoda..Vest da britanska Vlada namerava da ukine jedan deo sankcija Rusiji koje je ranije uvela Evropska unija ruski eksperti tumače kao čisto ''ekonomski interes'' Londona, ali ne misle da to označava i kraj antiruske politike...Nakon...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.