Deklaraciju o saradnji Moskve i Londona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2011, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaraciju o saradnji Moskve i Londona

MOSKVA -

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i britanski premijer Dejvid Kameron potpisali su danas u Moskvi deklaraciju o modernizaciji i razmeni znanja što bi trebalo da doprinese poboljšanju poslovne klime i uslova za investiranje.

Britanski premijer govorio je prethodno na Moskovskom državnom univerzitetu gde je u obraćanju studentima istakao da i dalje postoji neslaganje u vezi sa smrću bivši ruski agent Aleksandra Litvinjenka koji je preminuo 2006. godine u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Londonu od posledica trovanja, a Rusija nije izručila Britaniji osobu koja je osumnjičena za njegovu smrt.

"I dalje nismo saglasni sa vama u vezi sa Litvinjenkom. Naš stav je jednostavan, kada je zločin izvršen, onda je to stvar suda", rekao je Kameron i dodao da uprkos razlikama veruje da dve zemlje mogu da sarađuju i pomognu "napredak i bezbednost".

Iako je pomenuta afera pomutila odnose zvanične Moskve i Londona, Kameron i Medvedev su ocenili da nije potrebno "resetovanje" odnosa, kao što je bio slučaj sa odnosima Moskve i Vašingtona, već su se odmah okrenuli saradnji.

U tekstu deklaracije koje su potpisali Medvedev i Kameron navedeno je da su države potpisnice, Rusija i Velika Britanija prepoznale značaj i neophodnost procesa modernizacije, navela je agencija Itar tass.

"Sastavnim delom modernizacije potpisnici smatraju saradnju u oblasti inovacija razvoja, stvaranje tehnologija za očuvanje životne sredine i poboljšanje kvaliteta života uz ostvarenje kreativnih potencijala", navedeno je u dokumentu.

Medvedev i Kameron izrazili su nameru da podrže i promovišu napore u cilju poboljšanja poslovne klime za trgovinu i investicije. "Ljudi prepoznaju želju Rusije da stvori u Moskvi međunarodni finansijski centar koji će pomoći modernizaciju ruske privrede i unapređenje saradnje u sektoru finansijskih usluga", stoji u deklaraciji.

Rusija i Britanija saglasne su pored toga da podrže i pojačaju slobodno kretanje naučnika, studenata i nastavnika u interesu ekonomske modernizacije, poboljšanja poslovne konkurentnosti i internacionalizacije obrazovanja između dve zemlje.

Kameronova poseta Moskvi bila je prva poseta na najvišem nivou od 2005. godine kada je bivši britanski premijer Toni Bler boravio u Rusiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.