Deda Mraz evrozoni donosi recesiju

Izvor: B92, 03.Dec.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deda Mraz evrozoni donosi recesiju

Kompozitni indeks menadžera nabavke za evrozonu potonuo je u novembru na 51,1 sa 52,1 poena iz oktobra, saopštila je londonska istraživačka kompanija Markit.

PMI je zasnovan na odgovorima hiljada kompanija širom regiona i pouzdan je pokazatelj privrednog rasta.

Novembar je 17. uzastopni mesec u kom je indeks iznad granice od 50 poena, koja razdvaja rast od pada sektorske aktivnosti, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Podindeks koji meri novo poslovanje je, međutim, pao ispod te granice prvi put od sredine prošle godine, na 49,7 sa 50,8 poena. PMI u uslužnom sektoru pao je na 51,1 sa 52,3 poena.

"Region je na putu da u poslednjem ovogodišnjem kvartalu zabeleži privredni rast od svega 0,1 odsto, uz velike šanse da će početkom iduće godine pasti u recesiju", navodi glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson.

Dodatni pad cena, zajedno sa slabljenjem ključnih privreda evrozone, zabrinuće Evropsku centralnu banku (ECB), koja pokušava da oživi ekonomiju evropskog monetarnog bloka i pokrene opasno nisku inflaciju, koja je u novembru skliznula na 0,3 odsto, u odnosu na željeni nivo ECB od blizu dva odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Smanjena poslovna aktivnost u evrozoni

Izvor: Blic, 03.Dec.2014

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, zasnovan na odgovorima hiljada kompanija širom regiona i pouzdan pokazatelj privrednog rasta, potonuo je u novembru na 51,1 sa 52,1 poena iz oktobra, saopštila je londonska istraživačka kompanija Markit...Novembar je 17. uzastopni mesec u kom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.