Decu otimali i terali da džepare po Britaniji

Izvor: Blic, 10.Apr.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decu otimali i terali da džepare po Britaniji

U efikasnoj akciji izvedenoj u zoru, 300 maskiranih pripadnika rumunske i 26 pripadnika londonske policije upalo je na utvrđena imanja, takozvane ciganske palate, u rumunskom mestu Tandareji i pohapsilo 17 ljudi osumnjičenih da su najmanje četiri godine krijumčarili romsku decu staru od sedam do 15 godina u Britaniju, gde su prisiljavana na krađu i prostituciju.

U ovom kriminalnom poduhvatu, koji podseća na savremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << verziju priče Čarsla Dikensa o Oliveru Tvistu, 168 dece otete ili „kupljene" od svojih roditelja u siromašnim romskim zajednicama poslato je u Britaniju, koja se na meti krijumčara dece našla otkako su se Rumunija i Bugarska pridružile Evropskoj uniji. Racija je izvedena zahvaljujući dojavi da neobično velike sume novca pritiču romskoj zajednici u siromašnom rumunskom selu, u kom su masovno nikle raskošne utvrđene zgrade, koje je tamošnje stanovništvo prozvalo ciganskim palatama.

Nakon što su razbivši vrata upali u ova mala utvrđenja, gde su osumnjičene na prepad izvukli iz kreveta, bacili na pod i stavili im lisice, pripadnici policijskih snaga su na 34 imanja u Tandareiju, glavnom sedištu bande na jugu Rumunije, pronašli neverovatno bogatstvo zgrnuto dečjim radom. U prostorijama su bili nagomilani veliki svežnjevi novca, sa stotinama hiljada evra u evropskoj, britanskoj i rumunskoj valuti, kao i zastrašujuće zalihe oružja - „kalašnjikova", pušaka, pištolja, bombi, noževa i municije. Na imanjima su zaplenjeni i luksuzni automobili, nakit i stotine falsifikovanih britanskih pasoša i lažnih dokumenata kojima roditelji navodno članovima bande daju ovlašćenje da brinu o njihovoj deci. Rumunska policija procenjuje da je svodnik koji „radi" sa 15 devojčica mogao da zaradi oko tri miliona evra godišnje ako se deca bave prostitucijom, odnosno nešto manje ako džepare i kradu po stanovima i prodavnicama, ali da su mnogi operisali i u grupama od po 50 članova.

„Deci je govoreno da će ima porodice biti u opasnosti ako pokušaju da pobegnu", kaže portparol rumunske policije. Skotland jard sada traga za 168 nestale dece za koju se veruje da se nalaze u Britaniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.