Davinić: U satelitsku presudu ugrađeni interesi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davinić: U "satelitsku presudu" ugrađeni interesi

BEOGRAD - Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić izjavio je da obavezujući ugovor o zakupu izraelskog satelita nikada nije potpisan i da je "skandal" arbitraža u Londonu, koja je odredila da Srbija plati Izraelu 36 miliona evra.

"Odmah ću vam reći. Ugovor nije potpisan! Obavezujući ugovor nije potpisan! Ta arbitraža u Londonu je jedan skandal. Čitava ova medijska buka digla se što treba da se napravi sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Izraelcima da se izvrši kompenzacija, i, lično smatram da tu postoje određeni interesi", rekao je Davinić u intervjuu za sutrašnji nedeljnik "NIN".

Prema njegovim rečima, "uveliko se priča po Beogradu" da su Izraelci nudili deset odsto onome ko omogući da se od Srbije naplati ta suma ili da se ugovor ispuni kroz kompenzaciju naoružanjem i vojnom opremom.

"Važno je reći da je Vrhovni savet odbrane dva puta razmatrao to 'satelitsko' pitanje i doneo odluku o nabavci satelita, pa je u skladu s tim dato ovlašćenje meni, ministru odbrane, da preuzmem potrebne radnje u cilju obezbeđivanja tog satelita", rekao je Davinić.

Ugovor o zakupu satelita od izraelske firme "Imidžset" potpisao je 2005. godine tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić, a međunarodna arbitraža je utvrdila da Srbija treba da isplati 36 miliona evra, u skladu sa odredbama tog dokumenta.

Vrhovni sud Srbije saopštio je 16. aprila 2009. godine da je odredio sprovođenje istrage protiv Davinića.

Davinić je rekao da tadašnji predsednik SCG Svetozar Marović nije potpisao ugovor jer "nije bilo potrebe da to potpisuje šef države" i ocenio da Marović nije planski izbegao da to učini kako bi izbegao i eventualnu odgovornost.

Bivši ministar je dodao da očekuje da će protiv njega biti podignuta optužnica i da će on biti "žrtveni jarac".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.