Danas je Svetski dan vegana

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2014, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski dan vegana

Na desetine delimično obnaženih aktivista organizacije PETA ležalo je prekriveno lažnom krvlju na Trafalgar skveru u Londonu i tako obeležilo Svetski dan vegana.

Oko stotinu aktivista držalo je natpise na kojima je pisalo "Izaberite život: izaberite veganstvo" i "Milijardu životinja se ubije zbog mesa svake godine".

Grupe za zaštitu prava životinja takođe su ponudile veganska predjela prolaznicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Direktorka PETA Mimi Bekeši kaže da organizacija izaziva druge da isprobaju vegansku ishranu. "Životinje osećaj bol, ljubav i zadovoljstvo, baš kao i ljudi, pa ipak na milijarde njih biva ubijeno svake godine", rekla je ona.

Svetski dan vegana ustanovio je Luis Volis, bivši načelnik Veganskog udruženja Velike Britanije 1994. i obeležava se širom sveta.

Termin vegan skovao je osnivač Veganskog društva u SAD Donald Votson, tako što je odabrao prva i poslednja slova reči "vegetarian" (vegetarijanac). Inače, razlika između vegana i vegetarijanaca je u tome što vegani unose isključivo hranu biljnog porekla. Iako ni vegetarijanci ne jedu meso, oni u svojoj ishrani imaju mlečne prerađevine i jaja. Takođe, vegani ne koriste proizvode od vune, svile i kože.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.