Damask: Obustava nasilja u četvrtak

Izvor: B92, 11.Apr.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Damask: Obustava nasilja u četvrtak

Teheran, London -- Sirija će okončati sve vojne operacije do četvrtka u šest ujutru, saopštila je sirijska državna televizija, prenosi BBC.

Izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan kaže da ga je režim u Damasku obavestio da će poštovati mirovni plan i obustaviti nasilje u zemlji.

"Odlučili smo da zaustavimo operacije u četvrtak ujutru pošto su naše oružane snage uspešno završile borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminalnih dela naoružanih terorističkih grupa i uspostavile vlast", prenela je sirijska državna televizija saopštenje vlade.

Portparol izaslanika UN i Arapske lige je izjavio da je vlada u Damasku u saopštenju, ipak, navela da zadržava pravo da adekvatno odgovori na napade terorista.

Anan je, tokom posete Iranu, rekao da bi "uslovi na terenu mogli da budu poboljšani" do četvrtka, ukoliko sve strane budu poštovale dogovor.

Sirijska vlada nije juče povukla svoje trupe, kako je to ranije bilo dogovoreno. Takođe, nije bilo ni prekida nasilja. Aktivisti tvrde da je 11 osoba danas ubijeno tokom granatiranja Homsa i racija u provinciji Dara.

Kofi Anan je, u međuvremenu, primio "dalja pojašnjenja" vlade sirijskog predsednika Bašara al-Asada o tome kako namerava da spreči sukobe i da poštuje mirovni plan od šest tačaka.

"U kontaktu smo sa njima. Dobili smo pozitivne odgovore od vlade koja može da utiče na to da sve partije ispoštuju prekid nasilja", objasnio je on.

Ipak, dodao je da sirijske vlasti i dalje traže uverenje da će opozicija takođe zaustaviti svoje trupe kako bi "zaista mogli da vidimo prekid nasilja" u zemlji.

Anan je, nakon razgovora sa iranskim ministrom spoljnih poslova Alijem Akbarom Salehijem, istakao da region "ne može da priušti novi šok" i upozorio da bilo koja loša procena ili greška može imati "nesagledive posledice". Istovremeno je i zatražio podršku Teherana, koji važi za ključnog saveznika Damaska.

Salehi je, kako prenosi BBC, rekao da Iran podržati mirovni plan sve dok ga budu poštovale obe strane.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.