Izvor: Politika, 01.Mar.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li „slučaj Institut” utiče na vlast u Herceg Novom

Građanska lista „Izbor” poručuje koalicionom partneru DPS-u da ozbiljno sumnja u aktivnosti oko prodaje zdravstvenog centra „Dr Simo Milošević”

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Ponuda konzorcijuma „Internešenel velnes grup” (IVG) iz Londona ispunila je sve uslove javnog tendera za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta „Dr Simo Milošević” u Igalu – najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Mediteranu, saopštio je predsednik Tenderske komisije za prodaju Branko Vujović.

Prodaji Instituta usprotivio se prvi čovek građanske liste „Izbor” Dušan Radović Krušo koji je poručio lideru Demokratske partije socijalista (DPS), Milu Đukanoviću da ukoliko vlada ne odustane od prodaje raskinuće koaliciju, organizovati proteste, podići problematiku na međunarodni nivo, pa čak i zatvoriti granicu prema Hrvatskoj, o čemu je naš list juče pisao.

DPS je zahvaljujući listi „Izbor” nakon dvadesetak godina nedavno smenila sa vlasti Socijalističku narodnu partiju i par manjih srpskih stranaka.

Prvi čovek „Izbora”, Dušan Radović Krušo kaže da „ugovor nije u skladu sa traženim uslovima iz tendera, a jedini investitor, američko-britanski konzorcijum IVG, nema reference niti dovoljan kapital”.

„Niko od ovih ponuđača ne zadovoljava uslove tenderskog poziva. Niko. Ovo je čista farsa da bi se banja otela”, poručio je Radović. „Brojne su nepravilnosti i u ugovoru kojeg je sastavila engleska advokatska firma”.

Radovićeve tvrdnje juče je demantovao Vujović rekavši da je sve po zakonu i prema raspisanim uslovima konkursa a kao potvrdu za to ima dokumenta koja su notarizovana i kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz ponude.

Vujović je na konferenciji za novinare, pojašnjavajući elemente ugovora o kupoprodaji, rekao da je ponuđač ugovorom „preuzeo obavezu da minimalno uloži deset miliona evra, u periodu od pet godina, u opremu za medicinsku rehabilitaciju, reumatologiju i fizikalnu medicinu” i da „od tog iznosa nije dozvoljeno odstupanje”.

„Ponuđač se obavezao da realizuje minimalna investiciona ulaganja u društvo od 50 miliona evra, uključujući ulaganje u medicinsku opremu i iznosu od deset miliona evra u roku od pet godina od preuzimanja društva za rekonstrukciju, renoviranje, unapređenje i izgradnju Faze Dva kako bi se unapredio kvalitet sadržaja do četiri zvezdice i Vile Galeb do sadržaja od pet zvezdica, uključujući investiciju u medicinsku opremu, u skladu sa investicionim planom”, kazao je Vujović.

On je dodao da se u ugovoru o kupoprodaji navodi da u zavisnosti od rezultata Studije izvodljivosti i u skladu sa planskom dokumentacijom, „ponuđač je ponudio dalje ulaganje u roku od pet godina, od 127 miliona evra i očekivano ulaganje u periodu od šeste do osme godine, od 55 miliona evra”.

Kompanija, kupac i Fond zdravstvenog osiguranja, rekao je dalje Vujović, će usaglasiti i potpisati ugovor o korišćenju usluga kompanije sa odloženim stupanjem na snagu od dana zatvaranja, koji predviđa minimalno 100.000 noćenja godišnje, pri čemu će cene iz postojećeg ugovora ostati na snazi i primenjivaće se do početka kupčevog ulaganja u Fazu Jedan u skladu sa investicionim programom”.

Prema rečima Vujovića, ocene Dušana Radović Kruša da nisu zadovoljeni uslovi iz tendera su nesporazum. Na pitanje novinara da li je neko informisan o detaljima ponude, Vujović je odgovorio da nisu imali zahtev od bilo kog građanina, partije, poslanika ili odbornika da bude upoznat sa elementima iz ugovora.

Upitan da li je stav Udruženja građana „Izbor” da će raskinuti koaliciju sa DPS pritisak na Tendersku komisiju, Vujović je odgovorio da se kao predsednik Tenderske komisije ne bi usudio da tumači zaključke ili stavove drugih političkih partija.

„Ali mi se čini da bi odluke trebalo donositi na osnovu činjenica, kakve god bile, pa makar i političke. Razumem zabrinutost građana Herceg Novog za ovaj projekat, kao i da je bilo investicija koje nisu dale očekivane rezultate”, zaključio je on.

Potpredsednik DPS, Svetozar Marović, koji je sa „Izborom” dogovorio koaliciju u Herceg Novom, ocenio je da, ukoliko su tačni prigovori koji dolaze iz liste „Izbor”, DPS nema nijednog razloga da takve aktivnosti na privatizaciji Instituta „Simo Milošević” ne podrži. n je rekao da je plan da se narednih dana sastanu predstavnici obe strane kako bi proverili sve primedbe i na temelju čvrstih i potvrđenih argumenata doneli odluku.

„DPS i ‘Izbor’ su se u koalicionom sporazumu saglasili da nam je zajednički interes dalja afirmacija zdravstvenog turizma u Herceg Novom i dalje očuvanje i razvoj prestižnosti Instituta 'Dr Simo Milošević', koji prevazilazi granice i potrebe Crne Gore”, rekao je Marović. „U interesu Herceg Novog i Crne Gore u celini, DPS ostaje privržena takvim političkim ciljevima, njihovoj afirmaciji, kao i otvorenoj i punoj saradnji sa našim koalicionim partnerima iz 'Izbora'“.

Država je do sada više puta bezuspešno nudila na prodaju akcije u Institutu, a poslednji tender je poništen jer ponude koje su dostavile MK grupa, biznismena Miodraga Kostića, nisu odgovarale kriterijumima. Kompanija Institut „Dr Simo Milošević” je vlasnik i ekskluzivne Vile „Galeb”, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe tadašnjeg predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Novica Đurić

objavljeno: 01.03.2015.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.