Da li se globalna privreda oporavlja?

Izvor: S media, 09.Avg.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se globalna privreda oporavlja?

Najnoviji statistički podaci objavljeni potkraj ove sedmice u Berlinu ukazuju da je nemački izvoz prošlog meseca uvećan za sedam odsto, što je znatno više nego što se očekivalo, ističe londonski radio Bi Bi Si, uz konstataciju da taj i neki drugi podaci pogrevaju nadu da je moguć skorašnji izlazak iz globalne privredne krize.

Nemacka privreda je visoko zavisna od izvoza i teško ju je pogodio pad tražnje širom sveta, usled tekuće ekonomske krize, navodi Bi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Bi Si i dodaje da najnoviji statisticki podaci ipak ukazuju da se najveća privreda u Evropi oporavlja.

Imajući u vidu veliki značaj koji Nemačka ima u svetskoj ekonomiji može se reći da je u toku i oporavak globalne privrede, ističe se u izveštaju Bi Bi Si - ija i ukazuje na podatke o rastu porudžbina u nemačkoj industriji, što znači da u narednim mesecima treba očkivati i rast industrijske proizvodnje u najmoćniojoj evropskoj ekonomiji.

Uprkos tim pozitivnim pokazateljima, nemacki izvoz je i pored skoka u junu i dalje za petinu manji u odnosu na isti lanjski mesec, konstatuje Bi Bi Si i istovremeno ističe da i sa druge strane Atlantika pristužu povoljne vesti iz privrede SAD.

U SAD je, naime, broj ugašenih radnih mesta tokom jula bio osetno manji od prethodnih predividjanja, a stopa nezaposlensti se smanjila prvi put tokom minulih 15 meseci.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.