DŽUDA SIGIRAN U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Izvor: Kurir, 04.Jan.2011, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽUDA SIGIRAN U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

LONDON - Novinar i analitičar prilika na zapadnom Balkanu Tim Džuda izjavio je da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude jedan od najvažnijih događaja ove godine na zapadnom Balkanu, ali ne očekuje neki dramatičan pomak.

"Do nekih razgovora će svakako doći, jer će obe strane biti pod pritiskom da im pristupe. Ne mislim, međutim, da će rezultirati nekim velikim pomakom. Možda će biti dovoljno to što su razgovori uopšte počeli", rekao je Džuda u razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za Bi-Bi-Si.

On je ocenio da je jedan od problema i to što ljudi u Briselu žele da razgovori počnu od manje važnih pitanja i tek onda pređu na krupnije politčke probleme.

"S druge strane, znam čak i neke ljude u Prištini koji kažu da je takav pristup besmislen i da treba početi upravo od tih velikih političkih pitanja, jer sve ostalo zavisi od njih. Odmah da kažem, to ne podrazumeva razgovore o statusu već o drugim velikim pitanjima, kao što su sever Kosova, eventualna podela ili razmena teritorije", rekao je on.

Džuda je istakao da je najveća potencijalna opasnost regionu u ovoj godini rastuća politička izolacija Kosova i njene potencijalne političke posledice.

"Ako Kosovo nastavi da zaostaje za ostatkom regiona, ili druge zemlje počnu da se distanciraju od nove kosovske vlade, delom zbog tvrdnji o izbornim krađama, a delom zbog Martijevih optužbi da je Hašim Tači trgovao ljudskim organima, to bi moglo da ima dugoročne i nepredvidive posledice", smatra Džuda.

Govoreći o Srbiji, Džuda je rekao očekuje umereno uspešnu godinu i nastavak evrointegracija, mada "možda ne baš i status zemlje kandidata" za člansrvo u Evropskoj uniji.

Džuda je rekao da će ovu godinu u Srbiji obeležiti početak pregovora sa Kosovom i blagi ekonomski oporavak, iako verovatno bez većeg smanjenja nezaposlenosti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.