DRUGI NA SVETU Britanski astronaut trčaće maraton u svemiru

Izvor: Blic, 05.Dec.2015, 02:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRUGI NA SVETU Britanski astronaut trčaće maraton u svemiru

Britanski astronaut Tim Pik pokušaće da trči digitalnu verziju Londonskog maratona u svemiru u okviru svoje 173-odnevne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Pik će trčati na pokretnoj traci dok MSS kruži oko zemlje, u isto vreme kada bude više od 37.000 ljudi trčalo tu trku u Londonu.

Da bi se izborio sa bestežinskim stanjem, Pik će nositi pojas koji će ga držati vezanog za traku dok trči. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << On će gledati video snimak londonske maratonske rute na velikom ekranu ispred sebe. Londonski maraton održava se 24. aprila.

Astronaut Nase Sunita Vilijams jedina je druga osoba koja je trčala maraton u svemiru. Ona je trčala na traci 1997. godine u isto vreme kada se održavao Bostonski maraton.

Pik je završio Londonski maraton 1999. za tri sata, 18 minuta i 50 sekundi. On je rekao da ne očekuje da će potući svoje vreme iduće godine jer će njegov lekarski tim pratiti njegove pripreme i jer će trčati pažljivo da osigura da je u optimalnoj formi za povratak iz svemira osam nedelja kasnije.

- Ne verujem da ću potući sopstveni rekord - rekao je Pik i izrazio nadu da će završiti trku za manje od četiri sata. Pik počinje misiju u svemiru 15. decembra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.