Čuveni klavir na aukciji

Izvor: B92, 04.Avg.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuveni klavir na aukciji

Klavir iz legendarnog muzičkog studija Abbey Road u Londonu, koji su u prvom redu koristili The Beatles i Pink Floyd, biće iznet na aukciju sredinom ovog meseca, a mogao bi dostigne cenu od 150.000 funti (180.000 evra).

Kuća "Bonhams" 15. avgusta organizuje aukcijsku prodaju posvećenu pionirima pop kulture na koju će biti izneti predmeti koji potiču iz perioda od 1940. do 1990. godine.

Očekuje se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveće interesovanje vladati za klavir marke "Challen" iz studija Abbey Road u severnom delu Londona, koga su na prvom mestu proslavili The Beatles, čiji jedan album nosi upravo naziv tog studija. Klavir se nalazio u studiju 3 Abbey Roada sve do 80-tih godina.

Klavir je za produkcijsku kuću kupljen 1964. godine za 250 funti (oko 300 evra), a The Beatles su ga ekskluzivno koristili 70-tih i 80-tih godina.

Grupa Pink Floyd verovatno ga je koristila kada je snimala u studiju, kao i mnogi drugi umetnici, izjavio je tim povodom predstavnik aukcijske kuće.

Gotovo je nemoguće odrediti koje su numere snimljene uz upotrebu tog klavira, s izuzetkom pesama grupe The Beatles. Pouzdano se zna da je bio korišćen prilikom snimanja pesama "Tomorrov Never Knows" i "Paperback Writer".

Veruje se da je upotrebljavan i za snimanje više naslova albuma "Wish You Were There" i "Dark Side of the Moon" grupe Pink Floyd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.