Čuvari Pentagona kupili srpske telohranitelje

Izvor: Politika, 21.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvari Pentagona kupili srpske telohranitelje

Svetska kompanija „Group for sekjurior – G4S” kupila je 85 odsto akcija srpske firme „Progard” za pružanje usluga obezbeđenja

Srpski telohranitelji odnedavno su deo londonske škole „bodigarda”. Svetska kompanija „Group for sekjurior – G4S” kupila je 85 odsto akcija srpske firme za pružanje usluga obezbeđenja „Progard”. Aleksandar Kozlica, direktor ovog preduzeća, iako nije krio zadovoljstvo zbog postignute cene, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije mogao da otkrije koliko novca vredi ova transakcija.

– Zbog izveštaja antimonopolske komisije u Londonu, ali i u Srbiji sa obelodanjivanjem postignute cene mora da se sačeka. Takođe, akcije novog vlasnika se kotiraju i na Londonskoj berzi pa se ne sme izletati sa informacijama koje mogu da ugroze njihov rast. Najbitnije je da će naši radnici sada imati mogućnost da se upoznaju sa najnovijim svetskim metodama u oblasti obezbeđenja, ali će istovremeno moći da odu i na obuku u inostranstvo, jer „G4S” posluje širom sveta. Za „Progard” su se interesovale španske, švedske i razne druge svetske kompanije, ali i nekoliko investicionih fondova. Ipak smo se odlučili za strateško partnerstvo sa našom branšom – kazao je Kozlica.

A fina engleska škola obezbeđenja zasniva se na tome da se izbegne korišćenje oružja, da se koristi savremena tehnika obezbeđenja i prevencija.

„G4S” u Srbiji posluje već godinu dana i već je vlasnik 75 odsto firme DMD, što znači da će ove dve dosad konkurentske kuće uskoro postati jedna kompanija. Tako će nastati zajedničko preduzeće sa bezmalo četiri hiljade zaposlenih, a novi vlasnik najavio je i otvaranje dodatnih radnih mesta.

„G4S”, inače, zapošljava 530.000 ljudi u 10 zemalja i ima obrt od oko četiri milijarde funti godišnje. Radnici ove firme obezbeđuju zgradu Pentagona, čuvaju više od 30 američkih nuklearnih fabrika, ambasade, avio-kompanije, naftovode" Kompanija se bavila i obezbeđenjem velikih sportskih događaja kao što su Olimpijske igre u Atini.

„Progard” je osnovan je 1992. godine pod nazivom „Protektor”, a od 1997. godine posluje pod sadašnjim imenom. Posluju u više od 125 gradova širom Srbije, a imaju i otvorene filijale u Makedoniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

U Srbiji postoji oko 3.160 preduzeća registrovanih za pružanje ovakvih usluga, a cene se kreću oko dva evra po satu, što je znatno jeftinije u odnosu na region.

U nekoliko velikih pljački u Srbiji, objekte i vozila koja su se nalazila na meti kriminalaca, obezbeđivali su upravo čuvari „Progarda”. Tako je u Beogradu prošle godine presretnuto njihovo vozilo koje je prevozilo novac „Nacionalne štedionice – EFG banke”. Ukradeno je oko 24 miliona dinara.

U Novom Sadu četvorica razbojnika napala su radnike firme „Progard” i oteli im vreću s novcem preduzeća „Univereksport”, u kojoj je bilo nekoliko miliona dinara.

A. Nikolić

[objavljeno: 22/05/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika: Srbi sa čuvarima Pentagona

Izvor: Mondo, 22.Maj.2008, 12:37

Srpski telohranitelji odnedavno su deo londonske škole „bodigarda”. Svetska kompanija „Group for sekjurior – G4S” kupila je 85 odsto akcija srpske firme za pružanje usluga obezbeđenja „Progard”.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.