Čuvanje sala za stare dane

Izvor: B92, 11.Feb.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvanje "sala" za stare dane

Mlade žene sada imaju šansu da „zamrznu" deo svog sala koji mogu da iskoriste zategnu opuštene delove tela za nekih 30 godina u budućnosti.

Pacijenti koji se podvrgnu liposukciji na privatnoj klinici u Londonu mogu da plate 1200 funti da bi sačuvali svoje tkivo i još 200 funti po godini. Pacijenti će moći da koriste tkivo za da zatezanje do 30 kasnije, kažu estetski hirurzi.

Zamena tkiva, ili „presađivanje" sa jednog dela tela je danas veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uobičajena procedura, naročito uzimanje sala sa zadnjice i dodavanje tog tkiva u grudi.

Ipak, specijalisti za liposukciju sa ove klinike kažu da su prvi omogućili pacijentima da sačuvaju svoje tkivo za kasnije.

Virdžinija Krauli (28) je jedna od prvih koja se podvrgla tretmanu koji služi kao „polisa osiguranja" u slučaju da želi da iskoristi svoje pravo salo kasnije.

Tkivo otklonjeno liposukcijom se nosi u laboratoriju gde se sprema za odlaganje u banku ljudskog tkiva u Mančesteru.

„Rano je za ovakvu vrstu skladištenja, ali nema razloga da tkivo ne bude efikasno i godinama kasnije," rekla je portparol klinke.

„Ne bi trebalo da dođe do oštećenja masnih ćelija pošto je to jako tkivo i pravilno se čuva i zamrzava u kontrolisanom objektu."

Pacijenti takođe mogu da izdvoje matične ćelije iz masnog tkiva i da ih sačuvaju. Ovo bi trebalo da pomogne da se buduće masne naslage uspešno presade stimulacijom širenja krvnih sudova.

„U dvadesetim, tridesetim i četrdesetim možete izvaditi značajnu količinu zdravih matičnih ćelija iz sala (masnog tkiva). Kada starite, matične ćelije nestaju," rekao je dr Majk Komins, medicinski direktor klinike.

Međutim, porekao je da zahvat može da izazove nezdravu pomamu među klijentima. „To je najprirodniji oblik estetske kozmetike, a to što možemo koristiti tkivo mlade osobe kao anti-ejdžing tretman za tu osobu u kasnijim godinama, jeste revolucionarno otkriće."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.