Čistka u britanskom parlamentu

Izvor: RTS, 24.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čistka u britanskom parlamentu

Zbog skandala u vezi sa prekomernim troškovima najmanje polovina britanskih poslanika biće "počišćena" na sledećim opštim izborima, piše londonski "Sandej tajms". Predviđa se da će 325 poslanika otići s položaja, što prinudno, što sopstvenim izborom.

Najmanje polovina od ukupnog broja britanskih poslanika biće "počišćena" na sledećim opštim izborima, kada će se birači "osvetiti političkim klasama" za skandal u vezi sa prekomernim troškovima parlamentaraca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na račun države, piše "Sandej tajms" na naslovnoj strani.

Ovaj list, u saradnji s jednim univerzitetskim stručnjakom, predviđa da će 325 poslanika otići s položaja, što prinudno, što sopstvenim izborom.

Istovremeno, premijer Gordon Braun, u očajničkom pokušaju da preuzme političku inicijativu, razmatra mogućnost radikalnih ustavnih reformi kako bi se umanjile posledice skandala koji je ugrozio ugled kako vladajuće, tako i glavnih opozicionih stranaka.

Skandal sa troškovima poslanika ugrozio je popularnost svih parlamentarnih stranaka, ali naročito Braunovih laburista, koji su na vlasti od 1997. godine, a podrška im je već drastično opala u vreme kada se Britanija bori sa najtežom recesijom od vremena Drugog svetskog rata.

Građani su ogorčeni jer su mnogi članovi britanskog parlamenta, između ostalog, podnosili lažne račune i tražili nadoknadu za najmanje troškove, poput sijalica ili sedišta za toalet.

Na premijera Brauna raste pritisak i iz redova laburista da okonča neizvesnost i objavi datum opštih izbora, a vođa konzervativaca Dejvid Kameron je već zatražio da oni budu održani već na jesen, prenosi "Tajms".

Kameron je pozvao glasače svih partija da peticijom traže da se opšti izbori održe odmah posle lokalnih izbora 4. juna i izbora za institucije Evropske unije. Opšti izbori bi trebalo da se održe juna 2010. godine.

"Obzerver" piše da je i Kameron izgubio popularnost, nakon što se njegov bivši istaknuti savetnik Endru Mekej priklonio besnim zahtevima birača iz svoje opštine i objavio da će se povući sa poslaničkog mesta na sledećim izborima.

"Independent on sandej" piše da je Braun, u još jednom "očajničkom pokušaju" da rehabilituje svoje političko vođstvo, pozvao svog prethodnika i rivala Tonija Blera na razgovor u četiri oka.

Iako nije poznato o čemu su tačno razgovarala dvojica političara, dan kasnije, u petak, Braun je izašao sa "nacionalnim planom za Britaniju", u okviru borbe za politički oporavak kako Britanije, tako i svog položaja, naveo je "Indipendent".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.