Cijene nafte tek blago ojačale

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jan.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte tek blago ojačale

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon što su dan ranije ojačale tri posto uslijed očekivanja da će smanjenje proizvodnje OPEC-a uravnotežiti ponudu i potražnju na globalnom tržištu u uvjetima usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je u srijedu 19 centi u odnosu na dan ranije, na 60,83 dolara. Na američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tržištu barelom se trgovalo po neznatno višoj cijeni, od 52,21 dolara.

"Čini se da naftno tržište pozorno prati agresivne proizvodne rezove u Saudijskoj Arabiji, kao i kineske agresivne fiskalne poticaje", ocjenjuje Jonathan Barratt iz sydneyskog Probis Securitiesa.

Kineska središnja banka u srijedu je provela svoju dosad najveću dnevnu injekciju gotovog novca putem obrnutih repo operacija, ulivši u financijski sustav 83 milijarde dolara u nastojanjima da spriječi daljnje usporavanje tog najvećeg azijskog gospodarstva.

Početkom tjedna, naime, Kina je izvijestila o slabim trgovinskim rezultatima u prosincu - na godišnjoj su razini pali i uvoz i izvoz. To je izazvalo zabrinutost oko usporavanja ne samo kineskog nego i globalnog gospodarstva, a to je zasad glavni ograničavajući faktor za značajniji rast cijena nafte.

Zasebno, OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 58,24 dolara, što znači da je pala 15 centi u odnosu na prethodni dan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.