Cijene nafte stabilno iznad 63 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Nov.2019, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte stabilno iznad 63 dolara

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara za barel, poduprte očekivanjima da će Kina i SAD uskoro postići trgovinski sporazum, a OPEC produljiti razdoblje primjene smanjene proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na petak, na 63 dolara, nakon što je u prošlom tjednu porasla 1,3 posto. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << trgovalo po 57,07 dolara.

"Trgovinski pregovori između SAD-a i Kine te sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) početkom prosinca dva su najveća događaja u kratkom roku koje trgovci naftom pozorno prate", rekla je Margaret Yang iz CMC Marketsa.

SAD i Kina, dva najveća svjetska gospodarstva, već 16 mjeseci vode trgovinski rat koji usporava rast svjetske ekonomije. Zbog toga analitičari smanjuju procjene rasta potražnje za naftom i izražavaju zabrinutost zbog moguće prezasićenosti tržišta naftom u 2020. godini.

Predstavnici Kine i Sjedinjenih Država u subotu su održali „konstruktivne razgovore" o trgovini na visokoj razini, izvijestila je u nedjelju državna agencija Xinhua, dodatno ojačavši optimizam trgovaca da bi uskoro mogao biti postignut trgovinski dogovor.

Organizacija zemalja izvoznica nafte, pak, prošlog je tjedna objavila da očekuje pad potražnje za naftom u 2020. godini. Očekuje se da će OPEC i njegovi saveznici razgovarati o daljnjoj strategiji proizvodnje na svom sastanku 5. i 6. prosinca u Beču. Postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje članica tog naftnog kartela na snazi je do ožujka.

Odvojeno je OPEC na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 63,12 dolara, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni dan trgovanja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cene nafte stabilno IZNAD 63 DOLARA

Izvor: Blic, 19.Nov.2019, 09:42

Cene nafte zadržale su se u ponedeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara za barel, poduprte očekivanjima da će Kina i SAD uskoro postići trgovinski sporazum, a OPEC produžiti period primene smanjene proizvodnje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.