Cijene nafte stabilne nadomak 69 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Jan.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte stabilne nadomak 69 dolara

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 69 dolara, signalizirajući stabilno raspoloženje na tržištu oblikovano snažnom globalnom potražnjom i ograničenim viškom u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,90 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 63,63 dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

"Trenutno ništa ne podupre ocjene o značajnoj promjeni temeljnog raspoloženja i rasprodaje se zasada smatraju tehničkom korekcijom", konstatira Tamas Varga, analitičar londonskog PVM Oil Associatesa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija ograničavaju proizvodnju od siječnja prošle godine, a razdoblje ograničene opskrbe trebalo bi prema važećem dogovoru trajati do kraja ove godine. Vremenski se poklopilo sa zdravom potražnjom i solidnim gospodarskim rastom, te se tržište uravnotežilo a cijene porasle više od 50 posto od prošlogodišnjeg lipnja.

Analitičari ipak upozoravaju na mogući pritisak rastuće američke proizvodnje.

Američka je vlada jučer objavila da očekuje povećanje naftne proizvodnje u veljači. Proizvodnja iz škriljaca trebala bi porasti za 111 tisuća barela dnevno, na 6,55 milijuna barela dnevno, procjenjuju u Washingtonu.

Očekuje se da će američka proizvodnja uskoro probiti 10 milijuna bpd-a, što će biti izazov najvećim proizvođačima Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 67,54 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.