Cijene nafte stabilne nadomak 52 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Mar.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte stabilne nadomak 52 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 52 dolara, balansirajući između očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli nastaviti smanjivati opskrbu i nakon isteka dogovorenog roka i tvrdokorno visokih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,83 dolara. Značajnijih promjena >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 48,43 dolara.

U fokusu tržišta signali su iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da su njezine članice sve sklonije nastaviti smanjivati opskrbu i nakon isteka dogovora početkom srpnja. Izvori iz kartela pritom kao važan uvjet ističu potporu neovisnih proizvođača, koji još nisu ograničili opskrbu kao što je dogovoreno.

U studenom prošle godine OPEC i pojedini neovisni proizvođači, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju za ukupno 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini ove godine kako bi se smanjile rekordne zalihe.

One pak i dalje ostaju na rekordnim razinama, napominje Reuters.

"Držimo da su vrlo male šanse da će Rusija aktivno sudjelovati u daljnjem smanjenju opskrbe, izuzme li se verbalna potpora sporazumu", ističu u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka. Procjenjuju da bi bilo preuranjeno da se trgovci uzdaju u nastavak smanjenja proizvodnje.

U Commerzbanku procjenjuju da bi OPEC morao nastaviti smanjivati proizvodnju do četvrtog tromjesečja kako bi ostvario cilj i spustio rekordno visoke zalihe u razvijenim zemljama na petogodišnji prosjek.

Pozornost se sada okreće tjednim podacima o američkim zalihama koje će Američki institut za naftu (API) objaviti tokom dana. Vlada će službene podatke objaviti sutra.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 49,18 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.