Cijene nafte prekoračile 63 dolara zbog očekivanja smanjene opskrbe

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Sep.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte prekoračile 63 dolara zbog očekivanja smanjene opskrbe

LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 63 dolara, poduprte očekivanjima da će vodeći proizvođači nastaviti smanjivati opskrbu kako bi poduprli cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,26 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 58,48 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dolara.

Novi saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman, dugogodišnji saudijski predstavnik u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), izjavio je da se saudijska politika pod njegovim vodstvom neće mijenjati i da će proizvođači nastaviti smanjivati opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno kao što je i dogovoreno.

Dodao je i da je savez OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača predvođene Rusijom, uspostavljen na dulji rok.

"Saudijska kraljevina očigledno želi više cijene nafte... Princ Abdulaziz jasno je dao do znanja da neće biti ′radikalnih promjena′ u saudijskoj naftnoj politici", konstatira Tamas Varga iz PVM-a.

"Bit će zanimljivo vidjeti hoće li nam dati kakav znak smatraju li u grupi proizvođača u cjelini ili u Saudijskoj Arabiji da proizvodnju treba još više smanjivati", dodaje Varga.

Ministarski nadzorni odbor OPEC-a (JMM), koji izvještava o poštivanju sporazuma o smanjenju proizvodnje, trebao bi se sastati u četvrtak u Abu Dhabiju.

Neki strahuju da se sporazum ne poštuje dosljedno budući da su članice OPEC-a Irak i Nigerija, između ostalih, u kolovozu premašile dogovorenu kvotu, a ni Rusija nije u potpunosti provela dogovor.

"Da bi cijene nastavile rasti, tržišta moraju vidjeti konkretan napredak na području proizvodnje, s obzirom na usporavanje svjetskog gospodarstva", ističe Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62 dolara, što znači da je porasla 1,25 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.