Cijene nafte potonule na 61 dolar, obilna ponuda zasjenila OPEC-ove signale

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Nov.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte potonule na 61 dolar, obilna ponuda zasjenila OPEC-ove signale

LONDON - Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima na 61 dolar, zakočene obilnom ponudom koja je potisnula u drugi plan signale iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom se tržištu barelom nakon podneva trgovalo po 61 dolar, što je 1,60 dolara manje u odnosu na prethodno zatvaranje. Na američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je tržištu njegova cijena pala za 2,90 dolara, na 51,73 dolara.

"Na tržištu ponovo dominiraju trgovci koji špekuliraju s padom cijena", konstatira Tamas Varga. "Slabost predstavlja nastavak dominantnog trenda spuštanja cijena koji je malo podupro jači dolar", dodaje Varga.

Tržište se fokusiralo na snažan rast proizvodnje nafte u ovoj godini i u Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) procjenjuju da će samo u skupini neovisnih proizvođača ove godine porasti za 2,3 milijuna barela dnevno. Potražnja bi pak u idućoj godini trebala rasti za 1,3 milijuna barela dnevno.

U takvom su okruženju signali iz OPEC-a da bi mogli ograničiti proizvodnju kako bi spriječili višak u opskrbi pali u drugi plan.

Tako je Saudijska Arabija, vodeći izvoznik nafte u svijetu, jučer objavila da bi mogla smanjiti proizvodnju, pozivajući OPEC da smanji opskrbu za 1,4 milijuna barela dnevno.

Ako OPEC donese takvu odluku na redovnom sastanku u Beču 6. prosinca, cijene bi se mogle naglo oporaviti, procjenjuju analitičari.

"Očekujemo da će OPEC upravljati tržištem u 2019. godini i procjenjujemo da su šanse za sporazum o smanjenju proizvodnje dva prema tri. Prema tom scenariju cijene će se vjerojatno ponovo podići na sedamdesetak dolara", napisali su u bilješci klijentima analitičari Morgan Stanleya Martijn Rats i Amy Sergeant.

Ako pak kartel ne smanji proizvodnju, cijene bi se mogle spustiti i puno niže, dodaje Lukman Otunuga iz FXTM-a. "Ima prostora da cijene u kratkoročnoj perspektivi padnu prema 50 dolara za barel", ističe on.

Ta se razmatranja odražavaju u snažnim oscilacijama na tržištu , koje su dosegnule najvišu razinu od kraja 2016. godine, budući da su ulagači pohitali kupiti zaštitu od daljnjeg oštrog pada cijena.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 62,08 dolara, što znači da je bila 25 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.