Cijene nafte porasle prema 67 dolara uoči sastanka G20 i OPEC-a

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Jun.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte porasle prema 67 dolara uoči sastanka G20 i OPEC-a

LONDON - Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 67 dolara uoči razgovora američkog i kineskog predsjednika o trgovinskom sporu i sastanka vodećih proizvođača na kojem će se razgovarati o ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 15 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 16 centi višoj cijeni, od 59,59 dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Čelnici 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 sastaju se u petak i subotu u japanskoj Osaki, a najpozornije će se pratiti sutrašnji sastanak predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Trgovinski rat dva vodeća svjetska gospodarstava pritišće cijene nafte zbog bojazni da bi usporavanje gospodarskog rasta moglo smanjiti potražnju.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da bi s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom ovog vikenda mogao postići trgovinski sporazum ali da je spreman uvesti carine i na većinu preostalog kineskog uvoza ako se to ne dogodi.

"Sljedeći dani donijet će prijeko potrebnu jasnoću u vezi ravnoteže na tržištu nafte u predstojećim mjesecima", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

"Oni koji špekuliraju s rastom cijena nafte nadaju se da će summit G20 donijeti rješenje trgovinskih problema... Paralelno sa strane ponude stalno stižu signali koji također podupiru rast cijena nafte", dodao je.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastat će se 1. i 2. srpnja u Beču kako bi odlučili hoće li nastaviti ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine.

"Na tržištu procjenuju da će OPEC%2B postići dogovor o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe, iako je u konačnici važno koliko će opskrba biti ograničena i koliko će Saudijska Arabija i Rusija srezati proizvodnju", upozorava Kim Kwang-rae iz seulskog Samsung Futuresa.

Od prvi siječnja OPEC ograničava proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno a sporazum istječe zadnjeg dana lipnja.

Nervozu na tržištu u međuvremenu izaziva napetost između Sjedinjenih Država i Irana. Tjedan dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump u posljednjem trenutku otkazao zračne napade na Iran, najave Teherana da će uskoro prekršiti obaveze iz nuklearnog sporazuma pojačale su diplomatske aktivnosti kako bi se pronašao izlaz iz krize.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 65,61 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.