Cijene nafte porasle prema 65 dolara uoči potpisivanja američko-kineskog sporazuma

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Jan.2020, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte porasle prema 65 dolara uoči potpisivanja američko-kineskog sporazuma

LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 65 dolara budući da se pozornost trgovaca preusmjerila s Bliskog istoka na skorašnje potpisivanje preliminarnog američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 58,60 dolara.

Tržišta su se danas fokusirala >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na poboljšane izglede za potražnju za naftom uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine u srijedu u Washingtonu. Time bi dva vodeća svjetska potrošača trebala napraviti veliki korak prema okončanju spora koji je zakočio rast svjetskog gospodarstva i naštetio naftnoj potražnji.

Kina se obvezala da će u sljedeće dvije godine iz SAD-a uvesti energente ukupne vrijednosti veće od 50 milijardi dolara, tvrdi dobro obaviješteni izvor.

Američko-kineski trgovinski rat prošle je godine opipljivo utjecao na svjetsku potražnju za naftom, koja je iznosila 890 tisuća barela dnevno, u odnosu na početno prognoziranih 1,5 milijuna barela dnevno, podsjeća Tamas Varga iz PVM-a.

"Ove bi godine prema široko prihvaćenim procjenama tempo njezina rasta trebao ponovo ubrzati, na prosječnih 1,25 milijuna barela dnevno... U slučaju trgovinskog sporazuma može se očekivati da će te procjene biti još i više“, ističe Varga.

Unatoč trgovinskm ratovima kineski je uvoz sirove nafte u 2019. porastao 9,5 posto, bilježeći novu rekordu razinu 17. godinu zaredom, zahvaljujući većoj potražnji povezanoj s novim rafinerijama, pokazali su podaci.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružile su danas i stišane bojazni od mogućih poremećaja u opskrbi zbog napetosti na Bliskom istoku.

Ionako napeti odnosi između Irana i SAD-a naglo su se pogoršali nakon američkog ubojstva utjecajnog iranskog generala Kasima Sulejmanija. Iran je odgovorio napadom na američke vojne baze u Iraku, u kojima nije bilo žrtava.

I Washington i Teheran poručili su nakon toga da ne žele rat, što je umirilo tržišta.

Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman danas je izjavio da će njegova zemlja raditi na stabilnosti naftnog tržišta s obzirom na pojačane američko-iranske napetosti.

Dodao je ujedno da je prerano za procjene hoće li Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ograničavati opskrbu i nakon isteka važećeg sporazuma krajem ožujka.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom odlučili su smanjivati opskrbu za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno u prvom ovogodišnjem tromjesečju kako bi poduprli cijene.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,07 dolara, što znači da je oslabila 95 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.