Cijene nafte porasle prema 64 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Dec.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte porasle prema 64 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koje će, prema očekivanjima trgovaca, dogovoriti značajnije ograničenje opskrbe kako bi poduprle cijene i spriječile prekomjernu opskrbu u 2020.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 48 centi u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,48 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,18 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 58,66 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u plusu 2,33 dolara.

Tržišta je jučer potaknula nada da će OPEC i njegovi saveznici na predstojećem sastanku značajnije ograničiti opskrbu. Trgovce je ohrabio i pad zaliha sirove nafte, za 4,9 milijuna barela u prošlom tjednu, prema izvješću američke vlade.

Sastanak vodećih proizvođača i danas je u fokusu tržišta. Reuters je od neimenovanih izvora saznao da su ministri članica OPEC-a i njihovih saveznica među neovisnim proizvođačima predvođenih Rusijom preporučili ograničenje opskrbe za dodatnih 500.000 barela dnevno, povrh sadašnjih 1,2 milijuna barela dnevno.

Članice OPEC-a sastat će se tokom poslijepodneva u Beču a sutra će im se pridružiti Rusija i drugi neovisni proizvođači, grupa nazvana OPEC%2B.

Ta skupina proizvođača smanjuje proizvodnju od 2017. godine kako bi neutralizirala utjecaj veće proizvodnje u SAD-u, koji se prometnuo u najvećeg svjetskog proizvođača nafte zahvaljujući naglom povećanju proizvodnje nafte iz škriljaca.

Višak u opskrbi u takvim uvjetima mogla bi iduće godine dodatno pogoršati veća proizvodnja u drugim neovisnim proizvođačima, poput Brazila i Norveške.

"Očekujemo konstruktivan ishod današnjeg sastanka kada je u pitanju produljenje sporazuma, ali još nismo uvjereni da bi mogli iznenaditi tržišta i potaknuti rast cijena značajnijom prilagodbom ciljane razine (opskrbe)", navela je u bilješci iz Beča savjetodavna kuća JBC Energy.

Ključni je motor nastojanja OPEC-a da značajnije ograniči opskrbu i poboljša provedbu postojećeg sporazuma Saudijska Arabija, koja se nada višim cijenama nafte zbog potpore vlastitom proračunu i početnoj javnoj ponudi (IPO) dionica državne naftne tvrtke Saudi Aramco.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 63,39 dolara, što znači da je porasla 82 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.