Cijene nafte porasle prema 53 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Dec.2018, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte porasle prema 53 dolara

LONDON - Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 53 dolara, poduprte oporavkom tržišta dionica koja je poljuljala zabrinutost za rast svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 69 centi, na 52,85 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,31 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 45,57 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,61 dolara.

Trgovce su jučer uznemirile naznake posustajanja svjetskog gospodarskog rasta i visoka razina proizvodnje.

Danas ih je ohrabrio oporavak tržišta dionica u Europi i Aziji nakon snažnog jučerašnjeg skoka američkih burzovnih indeksa, iako optimizam koči strah od novih oscilacija cijena i američke politike.

"U ovom će razdoblju naftna tržišta pratiti kretanja na tržištu dionica i obrnuto", procjenjuje Ahn Yea-Ha iz Kiwoom Securitiesa.

"Na kretanja cijena na tržištima dionica utječe zabrinutost zbog usporavanja svjetskog gospodarskog rasta a te bojazni nisu pošteđena ni tržišta nafte", dodaje Yea-Ha.

I Stephen Innes iz singapurske Oande konstatira da je cijene nafte pritisnulo usporavanje gospodarskog rasta i "očekivanja snažne američke proizvodnje u novoj godini".

Prema podacima Američkog instituta za naftu (API-ja), zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 6,9 milijuna barela. Američka vlada objavit će službene podatke tokom dana.

"Ako vladini podaci pokažu rast američkih zaliha sirove nafte, to će ograničiti rast cijena", upozorava Ahn.

Sjedinjene Države postale su u ovoj godini s 11,6 milijuna barela dnevno najveći proizvođač nafte u svijetu, nadmašivši Saudijsku Arabiju i Rusiju.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak u četvrtak je izjavio da će Rusija u prvoj polovini iduće godine smanjiti proizvodnju za tri do pet milijuna tona u skladu sa sporazumom proizvođača o smanjenju opskrbe.

Početkom mjeseca Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, uključujući Rusiju, odlučili su od početka iduće godine smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno. To je nešto više od jedan posto globalne potrošnje.

Tržišta će u utorak biti zatvorena zbog novogodišnjih blagdana a u ponedjeljak se očekuje slaba predblagdanska trgovina, napominje Reuters.

OPEC ni jutros nije objavio cijenu barela košarice svoje nafte u četvrtak zbog božićnih i novogodišnjih blagdana u Austriji, gdje im je sjedište.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.