Cijene nafte porasle nadomak 60 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Nov.2018, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte porasle nadomak 60 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak prema 60 dolara na međunarodnim tržištima, nadoknadivši dio snažnih gubitaka zabilježenih na ′crni petak′, no prigušuju ih naznake posustajanja potražnje i neizvjesnosti u vezi globalnog gospodarskog rasta.

Cijena barela jutros je na londonskom tržištu porasla za 1,16 dolara, na 59,96 dolara, a na američkom za 69 centi, na 51,11 dolara. U prošlom su tjednu pale za više od 10 posto, a samo u petak za oko >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << sedam posto.

Pritiske na slabljenje cijena izazvao je nagli rast ponude nafte, uz paralelno usporavanje rasta potražnje, zbog čega se očekuje da će ponuda nadmašivati potražnju u idućoj godini.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procjenjuje da će godišnja globalna potražnja za naftom premašiti 100 milijuna barela u 2019. godini, uz stopu rasta od 1,4 milijuna barela dnevno, što je slabiji rast u usporedbi s procjenom iz lipnja kojom je predviđan rast za 1,5 milijuna barela dnevno.

"Iduća godina bit će nestabilna za tržišta nafte s obzirom da se očekuje sve više pitanja oko izglednog usporavanja globalnog gospodarstva i izglednih viškova u ponudi nafte na tržištu", ocijenili su u ponedjeljak analitičari u Fitch Solutionsu.

U Fitchu su mišljenja da čak ni očekivano smanjenje isporuka, do kojeg bi moglo doći nakon sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) zakazanog za 6. prosinca, možda neće biti dovoljno da se suprotstavi silama koje djeluju na slabljenje cijena.

Uteg cijenama nafte je i snažan dolar, koji je ove godine ojačao prema većini valuta zahvaljujući rastu ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, zbog čega su investitori povlačili novac iz drugih valuta i imovine poput nafte, koje smatraju rizičnijima od dolara.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine, dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, također je među rizicima za globalnu trgovinu i ukupan gospodarski rast. "Američko-kineski trgovinski sukob je rizik koji izaziva pritiske na slabljenje cijena budući da očekujemo da će SAD nametnuti carinu od 25 posto na cjelokupan uvoz iz Kine do prvog kvartala 2019. godine", stoji u bilješci analitičara američke banke J.P. Morgan, objavljenoj u petak.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela njegove referentne košarice nafte u petak iznosila 60,27 dolara, što je za 1,81 dolar manje nego dan ranije.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.