Cijene nafte porasle blizu 63 dolara zbog pada američkih zaliha

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Nov.2019, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte porasle blizu 63 dolara zbog pada američkih zaliha

LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, poduprte podacima Američkog instituta za naftu (API) koji su neočekivano pokazali pad zaliha nafte u SAD-u a dodatnu potporu pružile su i ocjene o mogućoj nižoj proizvodnji u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na 62,95 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 43 centa višoj cijeni, od 57,55 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha u SAD-u za 541.000 barela. Analitičari su očekivali da će pokazati njihov rast za 1,6 milijuna barela. Zalihe benzina i derivata su porasle.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana. Oba izvješća kasnila su jedan dan zbog praznika na početku tjedna.

Dodatno su cijene nafte danas poduprli signali iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogli sniziti procjene opskrbe.

Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo izjavio je u srijedu da će procjene na kraju ove ili početku iduće godine vjerojatno biti snižene, dodajući da to posebno vrijedi za američku proizvodnju nafte iz škriljaca. Kazao je i da je prerano za procjene hoće li biti potrebno značajnije ograničenje.

OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

U kartelu očekuju skromniji višak u opsrkbi u idućoj godini, potvrđujući da bi potražnja za njihovom naftom trebala pasti dok bi konkurencija trebala povećati proizvodnju.

Pad potražnje mogao bi nagnati kartel i njegove partnere da na sastanku 5. i 6. prosinca produlje sporazum o ograničenju opskrbe.

"Počelo je odbrojavanje do sastanka zemalja OPEC-a i ključno je pitanje hoće li grupa i njezini saveznici značajnije ograničiti opskrbu. Trenutni tržišni uvjeti testiraju strpljenje i koheziju naftnih zemalja... Bilo kakva značajnija promjena politike bila bi iznenađenje", rekao je Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,48 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.