Cijene nafte ponovno na najvišoj razini u ovoj godini

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Maj.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte ponovno na najvišoj razini u ovoj godini

LONDON - Cijene nafte zabilježile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima najvišu ovogodišnju razinu, nadomak 67 dolara za barel, poduprte očekivanjima da će se zasićenost u opskrbi s vremenom smanjiti a kineske vlasti usvojiti poticaje za posustali proizvodni sektor.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 39 centi u odnosu na prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zatvaranje, na 66,85 dolara za barel. Na američkom je tržištu poskupio 22 centa, na 59,37 dolara. Prvoga svibnja dosegnuo je najvišu cijenu u 2015. godini, od 59,90 dolara.

Od siječnja su cijene na londonskom tržištu poskočile više od 40 posto, poduprte očekivanjima o uravnoteženju ponude i potražnje, te slabijim dolarom i napetostima na Bliskom istoku.

"Tržište očekuje izjednačavanje ponude i potražnje u drugoj polovici godine", tumači Eugen Weinberg iz Commerzbanka. Dodaje da u banci rast cijena nafte u posljednje vrijeme smatraju neutemeljenim gledano iz perspektive ponude i potražnje.

Obujam trgovanja ograničen je zbog praznika u Velikoj Britaniji.

Na početku tjedna potporu cijenama pružila su i očekivanja da će kineske vlasti usvojiti poticaje za posustali proizvodni sektor, nakon što je izvješće HSBC-a pokazalo da su aktivnosti u industriji u travnju zabilježile najveći pad u godinu dana.

"Kineski podaci su slabiji, no čini se da je tržište nafte reagiralo prigušeno. Najviše se priželjkuje smanjenje opskrbe kako bi se uspostavila ravnoteža u odnosu na potražnju", tumači Ric Spooner iz sydneyskog CMC Marketsa.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan, na 62,18 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.