Cijene nafte na putu tjednih dobitaka zbog napetosti na Bliskom istoku

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Jul.2019, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte na putu tjednih dobitaka zbog napetosti na Bliskom istoku

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima i na putu su tjednih dobitaka zbog nastavka napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 23 centa u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 63,62 dolara, te je na putu tjednog rasta za 1,8 posto. U tjednu ranije cijene su na tom tržištu potonule 6 posto. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela jutros porasla 25 centi, na 56,27 dolara, te je na putu tjednog dobitka za 1,1 posto, nakon što je tjedan dana prije potonula 7,5 posto.

Nesigurnost na tržištima i dalje je visoka zbog napetosti u Hormuškom tjesnacu, najvažnijem svjetskom prolazu za isporuke nafte, nakon što je Iran odbio osloboditi tanker pod britanskom zastavom kojega je zaplijenio u Perzijskom zaljevu prošloga tjedna.

Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio je, pak, da je Washington od Japana, Francuske, Njemačke, Južne Koreje, Australije i drugih zemalja zatražio da se pridruže pomorskoj sigurnosnoj inicijativi na Bliskom istoku, kako bi se nafta i drugi proizvodi mogli prevoziti kroz Hormuški tjesnac.

No, reakcija cijena nafte na napetosti u Perzijskom zaljevu bila je razmjerno prigušena. "Čini se da većina tržišnih sudionika ne očekuje vojni sukob koji bi ugrozio isporuke nafte", kaže analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 64,55 dolara, te je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.