Cijene nafte na korak od 69 dolara, prigušena zabrinutost za potražnju

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Apr.2019, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte na korak od 69 dolara, prigušena zabrinutost za potražnju

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na korak od 69 dolara, poduprte mogućnošću proširenja američkih sankcija Iranu, uz prigušenu zabrinutost za potražnju s obzirom na ohrabrujuće makroekonomske podatke iz SAD-a i Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,99 dolara. Jučer je zaključila >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << trgovanje u plusu 1,43 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 43 centa višoj cijeni. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,45 dolara.

Tržišta su jučer ohrabrile naznake tješnje opskrbe i bolji makroekonomski podaci, nadovezujući se na već smanjenu opskrbu iz vodećih proizvođača koji žele poduprijeti cijene.

Trgovce su ugodno iznenadili podaci iz vodećih svjetskih gospodarstava, SAD-a i Kine, pokazujući oporavak aktivnosti u industriji u ožujku. Time je ublažena zabrinutost da bi usporavanje svjetskog gospodarstva moglo oslabiti potražnju za naftom.

Ujedno je opskrba naftom iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala u ožujku na najnižu razinu u četiri godine, prema Reutersovom istraživanju, jer je najveća izvoznica Saudijska Arabija smanjila proizvodnju više no što je predviđeno prošlogodišnjim sporazumom.

Dodatnu potporu cijenama pruža mogućnost dodatnog smanjenja opskrbe iz Irana i Venezuele. Sjedinjene Države razmišljaju o proširenju sankcija Iranu iako je izvoz nafte iz te zemlje već prepolovljen postojećim mjerama, kazao je jedan dužnosnik.

Ujedno je - također zbog američkih sankcija - ponovo obustavljen rad ključnog naftnog terminala u Venezueli.

"Opskrba se smanjuje već neko vrijeme ali stanje se u Venezueli ne poboljšava. Zbog toga je s tržišta uklonjeno puno nafte", konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Paralelno se očekuje da će ovotjedna izvješća o američkim zalihama pokazati pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, što bi značilo da OPEC-ovi rezovi donose željene rezultate. Analitičari iz Reutersovog istraživanja procjenjuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale u prošlom tjednu za 1,2 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 68,31 dolar, što znači da je porasla 1,07 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.