Cijene nafte kliznule ispod 54 dolara zbog prekomjerne ponude

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Dec.2018, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte kliznule ispod 54 dolara zbog prekomjerne ponude

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na svjetskim tržištima ispod 54 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog viškova u ponudi i straha od posustajanja globalne gospodarske aktivnosti.

Cijena barela nafte tako je pala 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 53,45 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu četiri dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 80 centa nižoj cijeni, od >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 45,42 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 3,69 dolara.

Tržišta je jučer podupro val kupovina nakon klizanja cijena u posljednje vrijeme pod pritiskom straha od prekomjerne opskrbe, privremenog zatvaranja pojedinih državnih službi u SAD-u zbog nesuglasica u Kongresu oko prijedloga proračuna za iduću godinu i američko-kineskih trgovinskih napetosti koje bi mogle zakočiti svjetsko gospodarstvo.

Dodatno je cijene nafte jučer podupro oporavak tržišta dionica nakon što je američki predsjednik Donald Trump poslao umirujuću poruku ulagačima.

Danas su se trgovci ponovo usmjerili na višak u opskrbi i stanje u globalnom gospodarstvu u kontekstu podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i američko-kineskog trgovinskog sukoba.

"Strah od daljnjeg pada cijena i dalje je prisutan", konstatira Johannes Gross u konzultantskoj tvrtki JBC Energy.

Unazad tri mjeseca činilo se da će globalno naftno tržište biti nedovoljno opskrbljeno tijekom zime na sjevernoj Zemljinoj polutci budući da su američke sankcije Iranu sa svjetskog tržišta uklonile velike količine iranske nafte.

U međuvremenu su ostali izvoznici više nego kompenzirali taj manjak te su globalne zalihe porasle, pojačavši pritisak na cijene nafte, podsjeća Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, predvođena Rusijom, odlučile su smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno, što je nešto više od jedan posto globalne potrošnje.

Dogovor stupa na snagu tek idućeg mjeseca a naftna je proizvodnja u SAD-u, Saudijskoj Arabiji i Rusiji već na rekordnim razinama, ili nadomak njih. Pritom je SAD s 11,6 milijuna proizvedenih barela nafte dnevno već pretekao Saudijsku Arabiju i Rusiju i zasjeo na poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Paralelno vijesti iz Irana potvrđuju da opskrba nije ugrožena. Premda su američke sankcije ograničile prodaju iranske nafte, iz Teherana poručuju da tamošnje privatne izvozničke tvrtke "nemaju problema" s prodajom nafte.

OPEC jutros nije objavio podatke o cijeni barela svoje košarice nafte u petak jer su njegovi uredi u Beču zatvoreni zbog božićnih blagdana u Austriji.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.