Cijene nafte iznad 66 dolara u slabašnoj predbožićnoj trgovini

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Dec.2019, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte iznad 66 dolara u slabašnoj predbožićnoj trgovini

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 66 dolara u oskudnoj predbožićnoj trgovini na međunarodnim tržištima, poduprte napretkom u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 60,98 dolara.

Obujam trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ponovo je bio mršav, što je uobičajeno za predbožićno razdoblje.

Cijene podupire napredak u trgovinskim pregovorima Kine i SAD-a, dva najveća svjetska potrošača nafte, zahvaljujući blagotvornom utjecaju na izglede za gospodarstvo a time na potražnju za naftom u sljedećoj godini.

Kina je u četvrtak objavila popis izuzeća od uvoznih carina za šest naftnih i kemijskih proizvoda iz SAD-a, nekoliko dana nakon što su se Washington i Peking dogovorili da će privremeni trgovinski sporazum biti potpisan u siječnju.

Većina značajnih gospodarstva vjerojatno je za sada izbjegla recesiju, ali rast će i dalje biti slabašan u 2020. godini, pokazuju Reutersove ankete.

„Energetski sektor u cjelini na putu je da 2019. godinu u solidnom plusu, isključivo zahvaljujući tržištu nafte ", zaključuje Barbara Lambrecht iz Commerzbanka.

Od početka godine cijena nafte porasla je na londonskom tržištu 23 posto, nakon gotovo 20-postotnog pada u 2018.

Švicarska banka UBS povisila je procjenu cijena nafte u 2020. godini, ali očekuje i blagi višak u opskrbi, od 300 tisuća barela dnevno.

"Na kraju tromjesečja naša je procjena cijene barela u Londonu 60 dolara za prvo tromjesečje 2020., te 62 dolara, odnosno po 64 dolara za naredna tri tromjesečja 2020.", naveli su u bilješci analitičari UBS-a Giovanni Staunovo i Dominic Schnider.

Dosada su u UBS-u procjenjivali da će cijene u četiri tromjesečja 2020. godine iznositi 58, 55, 58 i 60 dolara po barelu.

Baker Hughes objavit će tokom dana izvješće o broju bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošlom tjednu. Analitičari očekuju da će pokazati njihov pad, što bi trebalo poduprijeti cijene nafte, napominje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 67,93 dolara, što znači da je porasla 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.