Cijene nafte balansirale između jačeg dolara i blagog pada zaliha u SAD-u

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Sep.2017, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte balansirale između jačeg dolara i blagog pada zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte učvrstile su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 58 dolara, balansirajući između jačeg dolara i neočekivanog, iako blagog pada zaliha nafte u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,31 dolar. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << po cijeni od 52,06 dolara.

Dolar je dosegnuo najvišu razinu u ovom mjesecu prema euru nakon što je čelnica američke središnje banke (Fed) najavila da postoji mogućnost da do kraja godine još jednom podignu ključne kamatne stope. Najava je prigušila raspoloženje na tržištima robe, uključujući i naftu, budući da jači dolar smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time često i potražnju.

Američka guvernerka Janet Yellen izjavila je u utorak da bi bilo "nesmotreno" zadržati kamatne stope na važećoj razini dok inflacija ne dosegne zacrtanih dva posto.

"Dolarov indeks (prema košarici ostalih ključnih valuta) raste, još je daleko od razina s početka godine ali poskupljenje nafte trebalo bi potaknuti inflaciju, što će pak povećati šanse za daljnje podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u", tumači analitičar Petromatrixa Olivier Jakob.

Potporu tržištima nafte pružio je danas podatak iz izvješća Američkog instituta za naftu (API) o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 761.000 barela, zbog pojačanih aktivnosti prerade. Tržište je očekivalo rast zaliha četvrti tjedan zaredom.

Američka vlada objavit će službeno izvješće o zalihama tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte porasla u utorak za 79 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja i iznosila 56,43 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.