Cenzurisali erotski roman iz 18. veka da ne uznemiri studente

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2017, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cenzurisali erotski roman iz 18. veka da ne uznemiri studente

Erotski roman "Funny Hill" koji govori o seksualnim podvizima mlade devojke zabranjen je u Velikoj Britaniji kako se studenti ne bi uznemirli.

Roman je zabranjen i pre 270 godina kada je tek izašao, zbog sadržaja. Tada ga je zabranio biskup Londona koji je rekao da je to  nešto najrazvratnije što je ikada pročitao.

Cenzura je ukinuta 1970. godine i roman je bio dostupan i korišćen kao literatura na univerzitetima, a 2007. godine je BBC napravio televizijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << adaptaciju.

Sada je na inicijativu ekspertkinje za književnost 18. veka Džudit Hovli sa Univerziteta London zabrana ponovo uvedena zbog straha da bi studenti mogli da se uznemire. Ipak, ne dele svi ovo mišljenje.

"Pomisao da mlade žene i muškarci treba da se zaštite od čitanja je tragična", rekao je profesor Frenk Furedi s Univerziteta Kent.

"Funny Hill" se smatra prvom engleskom pornografijom u prozi i prvim ovakvim romanom. Iako je najzabranjeniji, postao je i najpopularniji roman i čitaoci su uvek pronalazili načine da dođu do njega.

Autor: Klix.ba

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Uznemirava omladinu: Zabranjen erotski roman star 300 godina

Izvor: B92, 14.Avg.2017, 18:18

Erotski roman "Fanny Hill", koji govori o seksualnim podvizima mlade devojke, zabranjen je u Velikoj Britaniji - da se studenti ne bi uznemirli...Roman je zbog svog sadržaja zabranjen i pre 270 godina, tek što je izašao. Tada ga je zabranio biskup Londona koji je, nakon što ga je pročitao, rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.