Cene nafte ispod 49 dolara, Goldman Sachs snizio prognoze

Izvor: GdeInvestirati.com, 12.Jan.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene nafte ispod 49 dolara, Goldman Sachs snizio prognoze

LONDON - Cene nafte ponovo su u ponedeljak pale na međunarodnim tržištima, kliznuvši ispod nivoa od 49 dolara, nakon što je investiciona banka Goldman Sachs oštro snizila kratkoročne prognoze cena a proizvođači u Persijskom zalivu i dalje ne pokazuju nameru smanjenja proizvodnje.

Na londonskom tržištu cene barela su pale 1,29 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,82 dolara. Na američkomtržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << barelom se trgovalo po 1,12 dolara nižoj ceni, od 47,24 dolara.

Prvog radnog dana u nedelji tržišta su se našla pod pritiskom nakon što je američka investiciona banka Goldman Sachs gotovo prepolovila tromesečne prognoze cena nafte na londonskom tržištu, na 42 dolara za barel, s ranije procenjenih 80 dolara. Osetno su snižene i prognoze cena na američkom tržištu, na 41 dolar za barel, s prethodnih 70 dolara.

Prognoza prosečne cene nafte u Londonu u ovoj godini snižena je na 50,40 dolara, s prethodno prognoziranih 83,75 dolara, dok se za američko tržište sada očekuje prosečna cena od 47,15 dolara, u odnosu na ranije procenjenih 73,75 dolara.

Uprkos padu ulaganja u američku naftu iz škriljca, trebaće duže vreme da se ta proizvodnja smanji, ističu Goldmanovi analitičari.

"Mislimo da bi cene još neko vreme morale ostati na sniženom nivou da bi se svi ulagači suzdržali od ulaganja i da bi se ograničile investicije u proizvodnju iz škriljaca dok se ponovo ne uspostavi ravnoteža na tržištu", tumače.

Niže cene stvaraju pritisak na pojedine članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), pa se venezuelanski predsednik Nicolas Maduro u nedelju u Rijadu sastao sa saudijskim princom Salmanom, u sklopu diplomatske turneje po zemljama Persijskog zaliva u čijem je fokusu pad cena nafte. Saudijska Arabija, vodeća izvoznica u svetu, i dalje odbija da smanji proizvodnju kako bi poduprla cene, ignorišujući apele.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 45,19 dolara, što znači da je porasla 49 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Povezane vesti

Goldman Sachs smanjio prognoze cene nafte za 2015.

Izvor: GdeInvestirati.com, 13.Jan.2015, 11:50

Cena sirove nafte pala je ispod 45 dolara po barelu kako se i dalje nastavlja zabrinutost da će prekomerne zalihe uticati na dalji pad cene. Goldman Sachs je smanjio prognoze cene za 2015 godine.   ..U odnosu na prethodnih 73.75 dolara po barelu očekivana cena spuštena je na 47.15 dolara po barelu....

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.