Broj M&A poslova u jugoistočnoj Europi pao 4 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Okt.2019, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj M&A poslova u jugoistočnoj Europi pao 4 posto

LONDON - Volumen i vrijednost ugovora o preuzimanjima i spajanjima (M&A) u prvoj polovini 2019. pali su u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Evropi, u skladu s padovima koji su zabilježeni gotovo na cijelom kontinentu, otkrio je novi izvještaj odvjetničke tvrtke CMS u suradnji s Mergermarketom.

U srednjoj Evropi obujam poslova smanjen je za 12% u usporedbi s prethodnom godinom na 174 u prvoj polovini 2019. godine, dok je vrijednost pala za 5% na 9,8 mlrd. eura, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << se u izvještaju.

U jugoistočnoj Evropi zabilježen je pad obima poslova od samo 4% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine na 68, ali vrijednost je pala za 61% na 3,3 milijarde eura. Ovo je slijedilo godine tokom kojih su u nekim zemljama na zapadnom Balkanu kandidatima za pristup EU povećani obim i vrijednost M&A poslova, pokazao je izvještaj CMS-a i informacijske službe EMIS za 2018. godinu.

U međuvremenu je količina ugovora u Rusiji i Ukrajini pala za 15%, na 81 u prvom polugodištu 2019, a vrijednost je pala za 32%, na 11,2 milijarde eura.

Sveukupno, prema podacima koje je prikupio Mergermarket, obim evropskih ugovora o preuzimanju i spajanju smanjio se za 14% na 3.488 ugovora, a vrijednost je pala za 32% na 358 milijardi eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine(kao i obično, zemlje Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope predstavljaju samo mali udio u ukupnoj vrijednosti i količini poslova.)

"Slabi ekonomski pokazatelji, neizvjesnost oko Brexita i rastući protekcionizam u globalnoj trgovini pridonijeli su promjeni osjećaja u zajednici M&A i početku pada aktivnosti pregovaranja o M&A poslovima", rezimiraju autori izvještaja.

Povrh svega, kombinacija povećane volatilnosti dionica i regulatorne intervencije "uplašila" je trgovce a što je, navodi se u izvještaju, "imalo posebno zastrašujući učinak na megadilove, gdje je povjerenje ključno za trgovce koji pišu velike čekove".
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.