Britiš ervejz kriv za diskriminaciju zbog zabrane nošenja lančića s krstom

Izvor: Blic, 15.Jan.2013, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britiš ervejz kriv za diskriminaciju zbog zabrane nošenja lančića s krstom

London - Aviokompanija Britiš ervejz (British Airways) kriva je za diskriminaciju radnice hrišćanske veroispovesti, pošto joj je zabranila da na poslu nosi lančić sa krstom, presudio je danas Evropski sud za ljudska prava.

Nađa Eveida, koja na aerodromu radi na odeljenju za prijem putnika, godinama je u središtu debate o upotrebi i nošenju verskih simbola u javnom životu.

Njen slučaj datira još iz 2006. godine, kada su je pretpostavljeni vratili kući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s posla jer je odbila da skine krst na radnom mestu, kako nalažu pravila kompanije.

Ona je tvrdila da je žrtva diskriminacije verskih prava i zatražila je odštetu za plate koje nije dobijala dok je bila suspendovana s posla. Britiš ervejz je u medjuvremnu promenio svoju politiku prema ispoljavanju verskih obeležja i dozvolio Eveidi da se vrati na posao.

Britanski sudovi stali su na stranu Britiš ervejza, pa se Eveida okrenula Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Taj sud je ocenio da je politika britanske aviokompanije "prekršila njeno pravo da praktikuje svoju religiju".
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britiš ervejz radnici zabranila da nosi krst

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2013

LONDON - Aviokompanija Britiš ervejz (British Airways) kriva je za diskriminaciju radnice hrišćanske vjeroispovijesti, pošto joj je zabranila da na poslu nosi lančić sa krstom, presudio je danas Evropski sud za ljudska prava.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Otpuštena zbog krstića na lančiću: Sud joj dodelio odštetu od 32.000 evra!

Izvor: S media, 15.Jan.2013

Evropski sud za ljudska prava ocenio je diskriminatorskom zabranu od strane Britiš Ervejza jednoj njihovoj službenici zato što su joj zatražili da na lančiću ne nosi krst...Sud je ocenio da su ljudska prava 60-godišnje Nađe Eveide narušena prema članku 9 Europske konvencije o ljudskim pravima...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.