Izvor: KreditniCentar.rs, 01.Apr.2013, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanskim investitorima problem srpska birokratija

Britanski investitori Srbiju izbegavaju zbog nedostatka transparentnosti i jednostavnosti regulative koja se odnosi na imovinu i izgradnju. Zato se pre odlučuju za ulaganja u Poljsku, Češku, Mađarsku i Hrvatsku – kaže za “Novosti” advokat Marija Bojović, jedan od direktora u upravnom odboru Britansko-srpske komore u Londonu i partner u advokatskoj kancelariji “Bojović i partneri” koja se bavi stranim ulaganjima.
Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << njenim rečima, Srbija je na dnu liste britanskih investitora.

- Strani investitori ne ulaze na ovaj teren zbog dugotrajnih procedura za dobijanje dozvola za gradnju kao i zbog procedura i kompleksnosti vezanih za imovinsko-pravne odnose na zemljištu – kaže Bojovićeva. – Britanci su poznati po ulaganju u nekretnine, a Srbija je, na listi Svetske banke, na 179. od 185 zemalja po brzini izdavanja građevinskih dozvola. U odnosu na OECD države, 18 puta smo skuplji kada je reč o uređenju zemljišta i troškova građevinskog zemljšita.
Prethodno, postoje druge procedure neophodne da bi zemljište bilo vlasnički čisto, kako bi investitor mogao da krene sa lokacijskom dozvolom. Postupak ujedinjenja zemljišnih i katastarskih knjiga pokrenuo je mnogo žalbenih postupaka zbog prava korišćenja više vlasnika na jednoj katastarskoj parceli.
- Kao da ne postoji interes da država reši ove probleme i pripremi i ponudi parcele za neke strateške projekte – navodi Marija Bojović. – U Evropi, kao i u regionu imate industrijske parkove, koje država potpuno opremi za investitora, uređeno i vlasnički čisto. Kod nas investitor umesto toga mora da nađe lokalnog partnera, koji pomoću svojih kontakata brzo može da mu završi uknjižbu, konverziju ili da dobije dozvolu za gradnju. Samom investitoru bi trebalo tri godine za rešavanje lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole.
Izvor: novosti

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto nema britanskih investitora

Izvor: B92, 01.Apr.2013

Beograd -- Britanski investitori Srbiju izbegavaju zbog nedostatka transparentnosti i jednostavnosti regulative koja se odnosi na imovinu i izgradnju...Zato se pre odlučuju za ulaganja u Poljsku, Češku, Mađarsku i Hrvatsku - kaže za "Novosti" advokat Marija Bojović, jedan od direktora u upravnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.