Izvor: RTS, 10.Dec.2021, 12:37

Britanski sud usvojio žalbu SAD o Asanžu, otvorena mogućnost izručenja

Visoki sud u Londonu usvojio je žalbu Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se traži da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bude izručen SAD, kako bi se suočio sa krivičnim prijavama, uključujući optužbe za špijuniranje i zaveru za hakovanje vladinih računara.
"Sud je usvojio žalbu", rekao je sudija Timoti Holrojd.

Holrojd je rekao je da su Sjedinjene Države dale garancije Britaniji o uslovima pritvora za Asanža.
Rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je zadovoljan garancijama koje uključuji i zalog da ga SAD neće držati u tzv. ADX zatvoru u Koloradu, kaznenoj ustanovi sa maksimalnim obezbeđenjem, kao i da bi mogao da bude prevezen u Australiju na izdržavanje kazne, ako bude osuđen.
Američke vlasti optužuju Asanža za 18 tačaka u vezi sa Vikiliksovim objavljivanjem ogromnih količina poverljive američke vojne evidencije i diplomatskih depeša, za koje su naveli da su doveli živote u opasnost.
Sjedinjene Države su se žalile na presudu od 4. januara, Okružnog suda u Londonu, u kojoj je navedeno da Asanž ne bi trebalo da bude izručen SAD jer bi verovatno izvršio samoubistvo u američkom zatvoru.
Odluka Višeg suda je "teška povreda pravde", izjavila je verenica Džulijana Asanža nakon što je britanski sud poništio raniju odluku kojom je blokirano izručenje Asanža Sjedinjenim Državama.
Presuda dovodi Asanža korak bliže izručenju, ali ostaju dodatne prepreke.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.