Britanski milioner kriv za prodaju lažnih detektora bombi

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski milioner kriv za prodaju lažnih detektora bombi

Britanski milioner Džejms Mekormik (56) mogao bi dobiti kaznu zatvora posle današnjeg proglašenja krivim zbog prodaje lažnih detektora za otkrivanje bombi Iraku i drugim zemljama.

Mekormik je u londonskom sudu Old Bejli proglašen krivim za prevaru zbog prodaje potpuno neefikasnih uređaja, zasnovanih na američkom novitetu nalazača loptica za golf.

Procenjuje se da je on zaradio 50 miliona funti (76 miliona dolara, 59 miliona evra) prodajom tri svoja modela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tih detektora kupcima, uključujući Irak, Belgiju i SAD, za korišćenje u Libanu.

Ti uređaji nisu radili i on je znao da ne rade", rekao je tužilac Ričard Vajtam u obraćanju porotnicima.

Mekormik je pušten na slobodu iz kauciju gde će biti do 2. maja, kada će mu biti izrečena presuda, prenela je agencija AFP.

Veruje se da je taj engleski biznismen samo od prodaje tog lažnog uređaja Iraku zaradio oko 37 miliona funti, a među ostalim njegovim klijentima bili su i Gruzija i Niger.

Mekormik je na sudu rekao da je te detektore prodavao i egipatskoj armiji, kenijskoj policiji, hongkonškoj zatvorskoj službi i tajlandskoj graničnoj kontroli.

Detektori su prodavani vladama širom sveta putem blistavih kataloga i Interneta.

U reklamnom materijalu se tvrdilo da se ti detektori koriste za pronalaženje eksploziva, narkotika, slonovače i ljudi.

Tužilac je istakao da je Mekormik davao "fantastične" tvrdnje o tim uređajima, uključujući one da mogu da otkriju podzemne objekte i na dubini od čak jednog kilometra.

Jedan od modela je prodavan za čak 40.000 dolara po komadu , rekao je Vajtam.

On je predočio da je Mekormik zasnovao svoje dizajne na novitetima nalazača loptica za golf 300 "Golfajnder" koje je doneo iz SAD u 2005. i 2006.

Da bi detektori radili trebalo je navodno u njih ubaciti raznobojne "senzorske kartice" - narandžastu za otkrivanje eksploziva, plavu za drogu i crvenu za ljude.

Mekormik je na sudu rekao da je jedan od njegovih detektora korišćen za proveru u jednom hotelu u Rumuniji pred posetu američkog predsednika 90-ih godina.

"Nikada nisam dobio bilo kakve negativne pritužbe od korisnika", rekao je taj biznismen.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.