Britanska središnja banka snizila procjene rasta

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2016, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska središnja banka snizila procjene rasta

LONDON - Britanska središnja banka (BoE) snizila je procjene gospodarskog rasta zbog slabijih izgleda za svjetsko gospodarstvo a jedini bančin dužnosnik koji je podupirao podizanje ključnih kamatnih stopa neočekivano je odustao od takvog stava.

"Svjetski gospodarski rast dodatno je oslabio u protekla tri mjeseca paralelno nastavljenom općem trendu usporavanja gospodarstava u nastajanju i slabijem rastu američkog gospodarstva nego što se očekivalo", priopćio je BoE >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u četvrtak u tromjesečnim prognozama.

U banci sada očekuju da će britansko gospodarstvo ove godine porasti 2,2 posto, te 2,3 posto u 2017. U studenom su za ovu godinu prognozirali 2,5-postotni rast koji je u 2017. trebao ubrzati na 2,6 posto. Po novim bi prognozama stope rasta ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu kada je gospodarstvo razočaralo, napominje Reuters.

Slabiji globalni rast, oštar pad cijena nafte i slabiji rast plaća redom signaliziraju i da će inflacija kroz dulje razdoblje ostati blizu rekordno niskih razina. U BoE prognoziraju da će tokom cijele godine ostati ispod razine od jedan posto a razinu od dva posto trebala bi neznatno prekoračiti tek za dvije godine.

BoE je snizio i prognozu rasta plaća, koji bi po novim bančinim procjenama ove godine trebao ubrzati na tri posto, s prošlogodišnjih 1,75 posto. U studenom prognozirali su rast veći za neke tri četvrtine postotnog boda.

Priopćeno je također da je svih devet članova bančinog odbora za monetarnu politiku na ovotjednoj sjednici glasalo za zadržavanje ključnih kamatnih stopa na rekordno niskih 0,5 posto, na kojoj se nalaze već gotovo sedam godina.

To znači da se većini neočekivano pridružio i Ian MacCafferty, koji je od kolovoza prošle godine redovno glasao za podizanje kamatnih stopa.

"Dulje razdoblje niske inflacije signaliziralo je da će ubrzani tempo rasta plaća u početnoj fazi biti prigušeniji nego što se ranije očekivalo", kazao je MacCafferty prema objavljenom zapisniku sa sjednice.

Iz banke poručuju da su ipak veće šanse da će se kamatne stope u iduće godine postupno podizati nego da će ostati na sadašnjoj razini. No, čini se da se BoE ne žuri slijediti primjer američkog Feda koji je povisio kamatne stope u prosincu, neposredno prije velikih previranja na tržištu povezanih sa strahovanjem za kineski gospodarski rast.

Prije dva tjedna guverner BoE Mark Carney kazao je da bi prije podizanja ključnih kamatnih stopa bilo poželjno da britanski gospodarski rast nadmaši dugogodišnji prosjek, da rast plaća ubrza i da temeljna inflacija bude bliže dva posto.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.