Britaniju drma afera prisluškivanja

Izvor: B92, 14.Jul.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britaniju drma afera prisluškivanja

London -- Britanski parlament odlučuje hoće li urednica tabloida "Njuz ov d vorld" Rebeka Bruks biti saslušana pred članovima parlamenta u vezi s prisluškivanjem.

I pored želje da se na saslušanju nađu i vlasnik medijske korporacije Rupert Merdok i njegov sin Džejms, parlament nije u mogućnosti da ih na to obaveže, imajući u vidu da su Merdokovi američki državljani.

Afera koja je izbila zbog činjenice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je tabloid "Njuz ov d vorld" priskuškivao više od četiri hiljade građana Velike Britanije, ne smiruje se. Premijer Dejvid Kameron najavio je da će država preispitati umešanost medija i policije u kriminalne aktivnosti.

Još jedno hapšenje

U međuvremenu, britanska policija uhapsila je danas još jednu osobu povezanu sa skandalom prisluškivanja javnih ličnosti od tabloida "Njuz ov d vorld". U saopštenju policije navedeno je da je reč o 60-godišnjem muškarcu, preneo je AFP. Britanski mediji navode da se radi o Nilu Volisu, bivšem uredniku tabloida.

U međuvremenu, korporacija "Njuz" je odustala od kupovine britanske satelitske televizijske mreže "Bi-Skaj-Bi", u kojoj već poseduje 39 odsto akcija.

"Mislim da je ovo dobra odluka i da kompanija 'Njuz internešnel' prvo treba da reši probleme u kojima se našla, a ne da se bavi preuzimanjem drugih kompanija. Ovo je dobra odluka i za građane Velike Britanije. Sada nam je najvažniji prioritet policijska istraga o slučaju prisluškivanja", kazao je Dejvd Kameron, premijer Velike Britanije.

Britanska vlada već je suspendovala kupovinu mreže "Bi-Skaj-Bi" na neodređeno vreme posle izbijanja skandala sa prisluškivanjem, mada je nije poništila. Vest o odustajanju Roberta Merdoka je obradovala i članove opozicije.

"Ovo je pobeda za sve koji žive u ovoj zemlji, za pošteni britanski narod, koji je bio sablažnjen izdajom poverenja koje su imali u štampane medje. Volja parlamenta je jasna, volja javnosti takođe i najveći britanski medijski magnat moraće da se povinuje tome", rekao je Ed Miliband, lider laburista.

Tokom istrage u vezi sa prisluškivanjem uhapšeno je osam osoba, među kojima i bivši direktor komunikacija premijera Dejvida Kamerona Endi Kulson, koji je jedno vreme radio kao urednik u tabloidu "Njuz ov d vorld". Protiv uhapšenih još nisu podnete prijave.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FBI ispituje aferu u Mardokovoj kompaniji

Izvor: Blic, 14.Jul.2011

Američki Federalni istražni biro (FBI) ispituje navode da je korporacija Ruperta Mardoka "News of the World" pokušala da prisluškuje telefone žrtava terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine...Istraga je usledila posle zahteva koji je uputila grupa senatora i jedan uticajni republikanski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.