Britanija preti Ekvadoru

Izvor: RTS, 16.Avg.2012, 02:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija preti Ekvadoru

London zapretio da će uhapsiti Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora. Kito će odluku o Asanžovom zahtevu da mu se odobri azil u Ekvadoru saopštiti tokom dana. Ekvador šokiran pretnjama Britanije. Ispred ambasade dvadesetak policajaca.

 02.04 - Džejms Lendejl, drugi čovek spoljnopolitičke redakcije Bi-Bi-Sija, veruje da policija neće upasti u ambasadu Ekvadora, ali da je London "frustriran" tokom pregovora sa Kitom oko slučaja Asanž.

01.59 - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ekvador nije britanska kolonija. Dani kolonijalizma su okončani, saopštile vlasti Ekvadora. 

Dvadesetak britanskih policajaca i isto toliko demonstranata suočilo se ispred ambasade Ekvadora u Londonu, svega nekoliko sati pošto je Britanija zapretila da će praktično upasti u diplomatsko predstavništvo te države i uhapsiti Džulijana Asanža.

"Treba da budete svesni da, prema britanskom Zakonu o diplomatskim i konzularnim predstavništvima iz 1987. godine, postoji pravna osnova da uhapsimo Džulijana Asanža u zgradi ambasade", navodi se u pismo koji je Britanija uputila Ekvadoru.

Ekvadorska vlada je, odmah, objavila pismo, navodeći da je "šokirana" britanskim pretnjama.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Britanija ima obavezu da isporuči Asanža Švedskoj, kao i da London smatra da je pošteno da obavesti Kito o odlučnosti da tu obavezu ispuni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.