Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2015, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija odbila zahtev Ekvadora da pusti Asanža na lekarski pregled

Ekvadorski zvaničnici tražili su od Velike Britanije da na kratko dozvoli osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu da napusti ambasadu u Londonu da bi otišao na lekarski pregled, ali britanske vlasti su odgovorile da je nalog za njegovo hapšenje i dalje na snazi.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino izjavio je da je Asanžu potreban pregled magnetnom rezonancom zbog bola u ramenu koji ima već tri meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << preneo je Gardijan.

"Pitali smo britansku vladu da u saradnji s Ekvadorom na nekoliko sati obezbedi nesmetan prolaz iz humanitarnih razloga tako da Džulijan Asanž može da dobije pregled magnetnom rezonancom", rekao je Patino novinarima u Kitu.

London je odgovorio da Asanž može da naputi ambasadu kad god hoće zbog bilo kakvog pregleda koji mu je potreban, ali da "evropski nalog za njegovo hapšenje i dalje važi".

"Drugim rečima, može da izađe, a mi ćemo ga poslati u zatvor", rekao je Patino.

Asanž je u junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je optužen za seksualne napade, koje on negira.

Osnivač Vikiliksa veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Britanska policija je u ponedeljak povukla 24-časovnu stražu ispred ekvadorske ambasade, jer je procenila da stalno prisustvo "više nije srazmerno", ali je saopštila da će se i dalje truditi da uhapsi Asanža.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.