Britanija možda o sudbini Asanža

Izvor: B92, 03.Jun.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija možda o sudbini Asanža

London -- Velika Britanija razmatra mogućnost da sa Ekvadorom razgovara o budućnosti Džulijana Asanža, saopštio je Forin ofis.

To je prvi znak ka razrešenju diplomatskog ćorsokaka koji traje već godinu dana zbog osnivača veb-sajta "Vikiliks".

Asanž (41) je od prošlog juna u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj, čije ga vlasti traže zbog optužbi za seksualni napad i silovanje.

Osnivač veb-sajta, koji je objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hiljade poverljivih depeša SAD, poriče optužbe i tvrdi da će ga švedske vlasti izručiti Vašingtonu.

Britanski Forin ofis sada razmatra zahtev ministra spoljnih poslova Ekvadora Rikarda Patina za sastanak s britanskim kolegom Vilijamom Hejgom prilikom posete Londonu kasnije ovog meseca, javio je Rojters.

"Razmatramo zahtev. Nadamo se da će ta poseta doprineti zajedničkom zalaganju za iznalaženje diplomatskog rešenja za ovo pitanje", rekao je portparol Forin ofisa, javio je Rojters.

Ovaj zahtev upućen je pred početak suđenja u SAD američkom vojniku Bredliju Meningu, optuženom za "pomaganje neprijatelju", jer je "Vikiliksu" dostavio više od 700.000 poverljivih dokumenata.

Asanž je prošle godine izrazio uverenje da će na dogovor na osnovu kog će mu biti dozvoljeno da ode iz ambasade čekati šest meseci do godinu dana, pošto je socijalistički predsednik Ekvadora Rafael Korea razljutio Britaniju kada mu je dao azil.

Asanž: Film o Vikiliksu neobjektivan

Osnivač sajta “Vikiliks” Džulijan Asanž optužio je danas režisera i oskarovca Aleksa Gibnija da je izgubio objektivnost i perspektivu dok je snimao dokumentarni film o njegovom sajtu “Mi krademo tajne: Priča o Vikiliksu”.

Asanž, koji se krije u ambasadi Ekvadora u Londonu, odbio je da sarađuje sa Gibnijem na snimanju filma.

"Vikiliks nikada nije sarađivao sa producentskom kućom ‘Univerzal’ niti Aleksom Gibnijem. Ovaj filmski režiser je izgubio objektivnost i perspektivu, verovatno zbog odluke ‘Vikiliksa’ da ne sarađuje sa njim ", napisao je Asanž u mejlu poslatom “Sidnej moning heraldu”.

“Vikiliks” je na svom sajtu napisao da Gibnijev film, koji će ovog meseca biti premijerno prikazan na Sidnejskom filmskom festivalu sadrži činjenične greške, da su stvari prikazane selektivno i pogrešno.

Ali Gibni, koji je dobio Oskara za najbolji dokumentarni film za ostvarenje “Taksijem do mračne strane” i “Enron: Najpametniji momci u prostoriji”, negira ove optužbe.

"Nema faktografskih grešaka i ništa nije pogrešno predstavljeno u filmu. To je niz Asanžovih mišljenja”", izjavio je režiser za list iz Sidneja.

Autor filma se fokusira na Asanža i njegovog doušnika iz američke vojske Bredlija Meninga, koji je optužen za odavanje 250.000 diplomatskih depeša i 500.000 poverljivih vojnih dokumenata “Vikiliksu”.

To je bila najveća količina materijala koju je “Vikiliks”, koji je Asanž osnovao 2006. kao portal za anonimno objavljivanje poverljivih informacija, ikada objavio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.