Britanija danas otvara javnu istragu o smrti Litvinjenka

Izvor: Blic, 31.Jul.2014, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija danas otvara javnu istragu o smrti Litvinjenka

U Britaniji se danas otvara "javna istraga" o smrti bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenjka, saopšteno je u Londonu.

Sudija Robert Oven danas će zvanično saopštiti početak istrage koja će trajati do kraja naredne godine.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej nedavno je najavila tu istragu, što predstavlja zaokret u prethodnoj odluci vlade u Londonu da ne sprovede taj postupak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Iskreno se nadam da će ta istraga ponuditi utehu udovici" Litvinjenka, koji je umro u Londonu 2006. od posledica trovanja radioaktivnom supstancom polonijum, rekla je ministarka.

Najava istrage objavljena je u trenutku rastuće napetosti u odnosima s Rusijom zbog spora oko krize u Ukrajini, kao i obaranja putničkog aviona iznad oblasti u kojoj sukobe vode ukrajinska vojska i separatisti.

Britanska vlada do sada je odbijala da sprovede punu "javnu istragu" o smrti Litvinjenka koja bi omogućila pristup poverljivim dokumentima. što je dugo tražila njegova udovica Marina.

Britanski Visoki sud ranije ove godine presudio je da vlada mora da razmotri svoju odluku da ne povede istragu o tom slučaju.

U julu 2013, Tereza Mej priznala je da je diplomatija jedan od "faktora" u odluci Londona da ne odustane od javne istrage.

Bivši ruski špijun, koji je počeo oštro da kritikuje Kremlj, Litvinjenko, umro je 2006. pošto je u hotelu u Londonu popio čaj u kojem je bio radiokativni izotop polonijum-210.

Taj slučaj je znatno pogoršao odnose Velike Britanije i Rusije, koja negira da je otrovala Litvinjenka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Istragu o smrti Litvinjenka u Britaniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Jul.2014

U Britaniji se danas otvara "javna istraga" o smrti bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenjka, saopšteno je u Londonu.  Sudija Robert Oven danas će zvanično saopštiti početak istrage koja će trajati do kraja naredne godine.  Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej nedavno je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.